SELI IZA REŠETAKA

Dileru iz Splita inspektori zaskočili kupca, on se i dalje uporno brani: ‘Speedom liječim PTSP!‘

Polovicom listopada prošle godine u stanu u Ulici Hrvatske mornarice pronađeno mu je 763 grama marihuane i 0,6 grama kokaina

Ilustrativna fotografija

 PU splitsko-dalmatinska

Sljedećih pola godine novu adresu na splitskim Bilicama imat će Kristian Ortoljo (52) iz Splita, pravomoćno osuđen zbog dilanja marihuane koja mu je nađena u stanu između Poljuda i Turske kule. Uhićenje krajem prošle godine bilo je treći put u protekle četiri godine da ga splitska policija ometa u ilegalnoj raboti, a u svojoj obrani optuženi Ortoljo isticao je kako boluje od PTSP-a koji liječi narkoticima.

Polovicom listopada prošle godine u stan u Ulici Hrvatske mornarice banuli su mu inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske koji su našli 763 grama marihuane i 0,6 grama kokaina. Nakon kriminalističkog istraživanja predali su ga pritvorskom nadzorniku, a zatim je odveden na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu gdje je iznio obranu, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon ispitivanja nad njim je određen istražni zatvor u kojem je boravio do veljače ove godine kad je osuđen za dilanje. Naime, u kratkom roku optužen je i provedeno je suđenje na Općinskom sudu u Splitu gdje je osuđen na godinu i osam mjeseci, od kojih je deset mjeseci trebao odslužiti u zatvoru dok mu je preostalih deset mjeseci izrečeno kao uvjetna kazna uz rok kušnje od tri godine.

To je značilo kako taj dio kazne neće morati otići u zatvor, ako tijekom roka kušnje ne počini novo kazneno djelo. Presuda je postala pravomoćna u srpnju ove godine odlukom Županijskog suda u Bjelovaru te je sad splitski općinski sud zatražio da se on pošalje na izdržavanje kazne.

Kako je dio kazne od oko četiri mjeseca apsorbirao u istražnom zatvoru, preostalo mu je šest mjeseci odsluženja koje, prema zakonu, može odslužiti u Zatvoru u Splitu, bez da odlazi u Centar za dijagnostiku u Remetincu. Stoga je Županijski sud u Splitu odlučio da Kristian Ortoljo mora pristupiti na Bilice na odsluženje kazne početkom prosinca ove godine.

- Ako navedenog dana osuđenik ne nastupi na izdržavanje kazne zatvora, bit će prisilno priveden po djelatnicima policije - naveli su u odluci.

Osim navedene optužnice za koju je proglašen krivim, Ortoljo u svom dosjeu ima još dvije koje su rezultat već spomenutih uhićenja. U jednoj se tereti da je od rujna do studenoga 2020. godine s V. Č. (56) iz Splita prodavao amfetamin speed i MDMA tzv. čisti ecstasy u obliku plavih trokutastih tableta s utisnutom lubanjom.

Skladište robe bilo je u stanu u blizini gradskog groblja Lovrinac gdje živi 56-godišnjak i gdje su obojica uhićena s 301 gramom speeda i 162 tablete ecstasyja. Stimulanse su pakirali u paketiće od 10 do 100 grama, a prodavali po cijeni od 100 kuna po gramu speeda i 100 kuna po tableti ecstasyja.

Tad je Kristian Ortoljo izjavio kako je on sam nabavio drogu, a V. Č.-u je samo dao da je sakrije u svom stanu. Nad obojicom je umjesto istražnog zatvora određena mjera opreza javljanja policiji jednom tjedno. Ortoljo je optužen i da je krajem rujna 2018. godine prodavao amfetamin speed i marihuanu kad mu je nađeno 15 grama prve i 50 grama druge droge.

Protiv njega svjedočili su inspektori koji su nadzirali stan kraj Poljuda, piše Slobodna Dalmacija.

- U žurbi je oko podne došao muškarac s vozilom koje je ostavio nezaključano ispred zgrade te je za dvije minute i izašao i vratio se u svoj automobil. Pratili smo ga do Sukoišanske ulice gdje smo ga presreli i kod njega našli prozirnu vrećicu s bijelom praškastom materijom - rekao je jedan od njih.

U svojoj obrani optuženi Ortoljo je negirao prodaju, već je kazao kako se radi o - lijeku.

- Speed i marihuanu imam za sebe pošto bolujem od PTSP-ja pa ih uzimam umjesto terapije koju mi je propisao liječnik. Vagu koju su našli imam da provjerim koju količinu, kako me ne bi prevarili prilikom kupnje droge. Taj dan u stan mi je došao prijatelj sa speedom koji smo obojica šmrkali, a nakon 15 minuta je otišao pa su ga uhitili s gramom te droge. Ispalo je da je on to kupio od mene, a to nije istina - tvrdio je.

Unatoč negiranju, protiv njega je i tad podignuta optužnica zbog neovlaštene prodaje i stavljanja u promet opojne droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:38