NA SVE ILI NIŠTA

Diljem Hrvatske formiraju se blokovi protiv HDZ-a, neki su do jučer bili nezamislivi

HDZ bi u Šibenskoj županiji mogao ostati bez većine, iako je s HSLS-om osvojio najviše
Marko Jelić vs. Goran Pauk
 Cropix

Prvi krug lokalnih izbora pokazao je da je pozicija HDZ-a uzdrmana i u Dalmaciji. U Šibensko-kninskoj županiji prvi se put dogodilo da HDZ-ov kandidat nije u prednosti. Dosadašnji župan Goran Pauk u drugi krug ulazi s druge pozicije, a u prvom krugu pobijedio ga je nezavisni Marko Jelić, dosadašnji gradonačelnik Knina.

Razlika među njima nije velika, no ono što je problem za HDZ u toj županiji jest to što se tamo stvara blok protiv HDZ-a. Tako bi HDZ mogao ostati bez većine u Županijskoj skupštini, iako je koalicija HDZ-HSLS osvojila najviše - 14 od 37 mandata.

Programska koalicija

Druga je Nezavisna lista Stipe Petrine sa sedam mandata, treća je lista nezavisnog Marka Jelića sa šest mandata, dok SDP ima tri vijećnika, a toliko ima i koalicijska lista Mosta, DP-a i Loze. Dva mandata dobili su SDSS i koalicija Hrvatskih suverenista, HKS-a, Hrasta i NHR-a. A protiv HDZ-a udružuju se liste Jelića, Petrine, Mosta, Domovinskog pokreta...

- Dogovori oko formiranja antihadezeovskog bloka su pri kraju - rekao nam je jedan od sugovornika.

Vruće će biti i u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije. HDZ je tamo osvojio 18 mandata, no to im zajedno s četiri mandata HGS-a Željka Keruma neće biti dovoljno. Tamo će očito biti presudan Most jer bez njih neće biti većine.

- U Dalmaciji se osjećaju promjene - poručili su jučer iz Mosta gdje su nam potvrdili da sudjeluju u stvaranju koalicije protiv HDZ-a u Šibenskoj županiji, dok će o situaciji i potezima u Splitsko-dalmatinskoj županiji odlučiti nakon drugog kruga izbora. No, Mostu će tamo, za razliku od Šibenske županije gdje su podržali nezavisnog Jelića, biti teško donijeti odluku jer je s jedne strane HDZ-ova lista, a s druge SDP-ova.

Niz reakcija izazvala je informacija da su Damiru Bajsu podršku dali i SDP i DP. Naime, te dvije stranke potpisale su i programsku koaliciju s Bajsom, koji se u drugom krugu za mjesto župana bori s HDZ-ovim kandidatom Markom Marušićem kojeg je podržao i HSLS. Sandra Frčo iz SDP-a i Dubravka Dragašević iz DP-a, koje nisu prošle u prvom krugu, pozvale su svoje birače da glas daju Bajsu. Dragašević je o ovoj suradnji rekla da će surađivati na brojnim projektima.

Šef HDZ-a Andrej Plenković jučer je to komentirao kazavši kako se radi o crveno-crnoj koaliciji te da će njihov kandidat Marušić zbog toga sigurno pobijediti.

Glavni tajnik DP-a Darijo Žepina demantirao je jučer da postoji koalicija sa SDP-om.

- Nijedna naša organizacija neće ni s kim u koaliciju dok ne završi drugi krug, neovisno o kojoj se drugoj strani radi. Naša predsjednica podružnice u izjavi je nespretno rekla i moglo se iščitati da naši glasači daju podršku Bajsu - rekao je Žepina i pozvao glasače da glasaju po savjesti, vodeći računa da su demokršćanska, konzervativna stranka. Dodao je da DP partnere neće birati po obojenosti, nego samo programski.

Nove suradnje s DP-om

Mario Radić iz DP-a jučer nam je rekao da još nisu dogovarali moguće suradnje kad je riječ o županijskim skupštinama te da će o tome odlučiti nakon drugog kruga izbora.

- Kod nas u stranci ne gledamo preko stranačke iskaznice, nego tko što radi i na koji način. Stvar je rezultata i čovjeka - izjavio je Radić.

Zanimljivo je i u Ličko-senjskoj županiji gdje su HDZ i partneri dobili deset mandata, stranka LiPO Darka Milinovića devet, HSP pet, a jedan SDP, DP i SDSS. Tamo će biti jasnije nakon drugog kruga izbora kad snage odmjere Milinović i HDZ-ov Ernest Petry.

Neće biti jednostavno ni u Skupštini Zagrebačke županije. U utrci za župana vodi Stjepan Kožić uz potporu HDZ-a, a u Skupštini je najjača lista SDP-a na čelu s Mihaelom Zmajlovićem. Nitko nema većinu, niti se žele izjašnjavati prije završetka drugog kruga.

No, neslužbeno se već vode razgovori i, kako doznajemo, nije isključeno još jedno grupiranje protiv HDZ-a. U Koprivničko-križevačkoj županiji Darko Koren, kojeg podupire HDZ, u prednosti je kad je riječ o utrci za župana, ali je u Skupštini vodeća lista SDP-a s Mladenom Kešerom. Teško će biti slagati većinu, a presudan bi mogao biti Željko Lacković čija je lista druga u Skupštini. Lacković je kao dio Bandićeve ekipe u prošloj Vladi podržavao HDZ.

Nacionalne manjine

Nije jednostavno ni u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje HDZ-ov Damir Dekanić mora u drugi krug utrke za župana s bivšim stranačkim kolegom Josipom Dabrom, a ni u Skupštini HDZ nije uspio samostalno osigurati većinu pa moraju tražiti podršku na drugim listama. Ipak, iz tamošnjeg HDZ-a nas uvjeravaju da je to već riješeno, ali ne otkrivaju tko će ih podržati, dok iz suparničkih tabora uvjeravaju da ništa nije riješeno.

Prema trenutačnoj konstelaciji snaga, od 37 mandata, HDZ-ova lista ima 16, Dabrina koalicija predvođena Domovinskim pokretom devet, koalicija Suverenista, Mosta i ostalih ima pet mandata, SDP tri, a SDSS i nezavisni Tomislav Panenić imaju dva mandata.

HDZ-u za većinu nedostaju tri ruke, a trenutačno ih ne mogu dobiti ni od svog tradicionalnog partnera SDSS-a jer oni imaju dva mandata. No, tu bi im mogao pomoći Izborni zakon jer trenutačno nije zadovoljena kvota pripadnika srpske manjine u Skupštini kojih mora biti pet.

Zato će se morati ići u nove izbore samo za predstavnike srpske manjine gdje se očekuje da će SDSS osvojiti i ta tri nedostajuća mandata, čime će se broj vijećnika ukupno povećati na 40, što znači da bi HDZ sa svojih 16 i pet SDSS-ovih imao većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:32