OPET DROGA U HV-u

Diljem Hrvatske tijekom ponedjeljka testirano 30-ak vojnika, jedan viši časnik pozitivan na kokain

I u ovom slučaju riječ je o pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga, kod koje je ranije utvrđena prisutnost kokaina

Ilustrativna fotografija

 Robert Fajt/Cropix

Časnik, inače, satnik Hrvatske vojske bio je pozitivan na kokain, otkriveno je u izvanrednom nadzoru u splitskoj Ratnoj luci Lora, gdje je u ponedjeljak obavljena kontrola, doznao je Dnevnik Nove TV.

I u ovom slučaju riječ je o pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga, iste one elitne postrojbe specijalaca, koja obavlja neke od najzahtjevnijih zadataka - najbolji od najboljih - i kod kojih je ranije utvrđena prisutnost kokaina.

Službeno nije poznato je li drogu konzumirao dok je bio u službi ili izvan nje niti kako ju je nabavio. - Neslužbeno doznajem da su testirani i neki njegovi članovi obitelji, na dužnosti su u ratnoj mornarici. Inače, ovo je samo u studenom četvrti takav slučaj - već su podnesene tri stegovne prijave, kriminalistička istraga u ovom još traje. Časniku prijeti stegovni postupak, ali i izbacivanje iz sustava, kazala je reporterka Ivana Pezo Moskaljov javljajući se za Dnevnik Nove TV ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Na području Hrvatske u ponedjeljak je testirano 30-ak vojnika, među njima jedna trećina bili su specijalci: - Dodajmo ovome i da je početkom mjeseca u pretresu obiteljske kuće, civilna policija pronašla nešto više od pet kilograma marihuane i opet - kod djelatne vojne osobe.

U MORH-u, ali i Glavnom stožeru već su ranije najavili strože kontrole, no danas na ovu temu tek šture informacije, upozorila je Pezo Moskaljov: - Pojašnjenja smo tražili i od šefa vojske, koji tek poručuje kako u svjetlu aktualnih zbivanja i događaja ni on, ali ni drugi vojni zapovjednici neće istupati. Admiral Robert Hranj kaže i kako to ne bi bilo u interesu istražnih postupaka koji se sada vode. Ni danas nismo dobili odgovor na cijelu seriju pitanja, pa i odakle uopće toliko droge u Hrvatskoj vojsci, što su sve do sada službe (VSOA) utvrdile, je li bilo propusta i čijih, i što se uopće napravilo da se problem spriječi, istaknula je Pezo Moskaljov te podsjetila da je šira istraga pokrenuta u srpnju.

- Može se pretpostaviti da je načelnik Stožera o posljednjem slučaju izvijestio i predsjednika Republike, koji je tek nedavno otvoreno priznao da je bilo rasparčavanja droge unutar vojnih redova. Do tada je tvrdio da je riječ o izoliranim slučajevima, a da Hrvatska nema narkomansku vojsku. štoviše, tada su odbacili mogućnost da se testira i cijela problematična postrojba, zaključila je reporterka Dnevnika Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 19:41