POSLJEDICE POŽARA

Dim nad Osijekom pokvario kvalitetu zraka, objavljene su nove preporuke građanima

Dim koji se širi okolicom je iz onog dijela požarišta koji se ne smije zatrpati zemljom, jer na njemu treba početi policijski očevid

Vatrogasci u dvorištu tvornice Drava International

 Vlado Kos/Cropix

Zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku na području grada Osijeka, gradonačelnik Ivan Radić pozvao je sve građane da što manje borave na otvorenom i da se drže svih već objavljenih preporuka NZJZ Osječko-baranjske županije. Sjeverni i sjeverozapadni vjetar koji je posljednjih dana puhao na području istočne Hrvatske i Osijeka, u noći s petka na subotu okrenuo je svoj smjer i sada puše južni vjetar, koji s požarišta tvrtke Drava International nosi dim i štetne tvari prema samome Osijeku.

- U Osijeku je nesnosan smrad spaljene plastike, jer je vjetar okrenuo južno i puše prema gradu. Zabrinjavajuće je da nakon nekoliko dana dobre kvalitete zraka imamo povećanu koncentraciju lebdećih čestica u zraku i stoga je preporuke Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka da se, ako se ne mora, ne izlazi van, rekao je Radić, dodavši kako Stožer neće zabraniti nijedan najavljeni događaj. Jedino su, u dogovoru s Klubom žena liječenih na dojci MAMMAE otkazali tradicionalno obilježavanje Dana ružičaste vrpce i Nacionalnog dana hodanja.

- To smo učinili zbog toga što je riječ o ljudima iz rizične skupine, a Grad će im uplatiti financijsku protuvrijednost donacija, kazao je gradonačelnik, koji je upitan i što će biti s turističkom manifestacijom HeadOnEast, HNL dvobojem Osijeka i Rudeša, Sajmom antikviteta, koji je počeo od ranoga jutra, veslačkom Miholjskom regatom koja je također počela u subotu ujutro...

- Naši će službenici obići Sajam antikviteta i prenijeti informaciju da nije preporučljivo biti vani, ali mi nećemo ništa zabraniti, istaknuo je Radić, dodavši da još uvijek nemaju rezultate s mjernih stanica o tome što je to točno u zraku, što guši Osječane.

- Čekamo podatke DHMZ-a, a sve daljnje preporuke ovise o razvoju događaja. Na žalost, nema naznaka da će vjetar stati ili okrenuti smjer, no za sada su preporuke takve. Rekao bih da ima mjesta oprezu, ali nema mjesta panici, dodao je Radić.

Kad je riječ o požarištu, ono je pod kontrolom i većina opožarene površine je zatrpana zemljom. Dim koji se širi okolicom je iz onog dijela požarišta koji se ne smije zatrpati zemljom, jer na njemu treba početi policijski očevid koji bi trebao otkriti uzroke ove katastrofe. Vatrogasci na tom dijelu požarišta djeluju vodom i pjenom, ali zbog velike količine gorivog materijala to se još uvijek ne može ugasiti, pa se i dalje širi dim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:55