‘POLITIČKI OBRAČUN‘

Dimnjačar s četvero djece ostao bez posla: ‘Odlazim iz zemlje‘; Načelnik: ‘Kako da objasnim ljudima...‘

"Kakav je to politički obračun kad je i sam direktor član HDZ-a", kaže načelnik općine Josip Nasurović

Dario Keler

 Marko Mrkonjic/Cropix

Kada je prije godinu 32-godišnji Dario Keler iz Račinovaca dobio posao u lokalnom komunalnom poduzeću Drenovci kao pomoćni dimnjačar, to djelomično rješenje egzistencije ponukalo ga je da prestane razmišljati o odlasku u inozemstvo. U susjednom selu Đurići pronašao je kuću po mjeri svoje šesteročlane obitelji (nezaposlena supruga Jasmina, Luka (9), Lana (7), Karlo (4) i Teo (1)), a za uređenje kuće koristio je državna poticajna sredstva za kupnju prve nekretnine.

Kad se konačno malo oslobodio od lihvarskih kredita koji su ga odveli u blokadu, kao hladan tuš poslije Nove godine stigla mu je usmena obavijest da nakon isteka godišnjeg ugovora novi neće biti produljen.

- Ni na kraj pameti mi nije bilo da bih mogao ostati bez posla jer sam proteklih godina radio sve poslove koje su očekivali od mene. Uz posao pomoćnog dimnjačara, sudjelovao sam u svim komunalnim radovima poduzeća, od betoniranja do pogreba. Direktor me uvjeravao da će ugovor biti produljen, planirali smo i doškolovanje za dimnjačara, ali početkom godine bez pismenog obrazloženja rekao mi je da nema ništa od produljenja ugovora - govori nam Dario Keler o problemima s poslom.

Načelnik me ne želi primiti

Pokušao je, kaže, doći i do načelnika Općine Drenovci Josipa Nasurovića koji je nedavno sa svojom nezavisnom listom svrgnuo s vlasti lokalni HDZ nakon 20-godišnje vladavine.

- Načelnik me nije želio primiti i poručio mi je da on ne može utjecati na odluke direktora komunalca. Od poznanika iz sela doznao sam da moj primjer nije usamljen i da još neki članovi HDZ-a imaju sličnih problema. Uvjeren sam da je i ova situacija sa mnom politički obračun jer mi je bivši načelnik pomogao i oko posla i kuće pa sam ušao u HDZ - nastavlja razočarani Dario.

U razmišljanjima što će u Đurićima bez posla sa suprugom koja čeka peto dijete, nameće mu se jedino rješenje.

image

Dario Keler s djecom

Marko Mrkonjic/Cropix

- Ne preostaje mi ništa drugo neko pokupiti svoje stvari i otići u potrazi za poslom u inozemstvo. Ovih se dana naveliko priča o nekakvoj demografskoj obnovi, a pogledajte što se događa mladoj obitelji s petero djece u selu koje se ispraznilo nakon katastrofalne poplave. Ako ispišem svojih dvoje djece iz škole, i ona će se zatvoriti jer ima samo troje djece u prva tri razreda - kaže Keler.

Načelnik: 'Nemam ovlasti'

Načelnik Općine Drenovci Josip Nusurović kaže kako nije istina da ga je odbio primiti, nego mu je u kraćem razgovoru pojasnio svoje mišljenje o problemu.

- Rekao sam mu da ja nemam ovlasti, niti se želim petljati u rad direktora komunalnog poduzeća jer to je u nadležnosti Uprave i Nadzornog odbora. On mi je odgovorio da će ako ostane bez posla, ispisati djecu iz škole koja bi se mogla zatvoriti, što se može shvatiti i kao prijetnja. Ali ja ne pristajem ni na kakve ucjene - kaže Nusurović. Dodaje da je o svemu razgovarao s direktorom komunalnog poduzeća koje je u reorganizaciji poslovanja.

- Neslužbeno mi je rečeno da prema mišljenju direktora i mentora na probnom radu Keler nije pokazao posebne rezultate. Ako oni to kažu, tko sam ja da im se miješam u posao? A što se tiče političke pozadine, kakav je to politički obračun kad je i sam direktor član HDZ-a - pita se načelnik.

image

Dario Keler s djecom

Marko Mrkonjic/Cropix

Direktor komunalne tvrtke Drenovci Branimir Filipović malo je oprezniji u procjenama Kelerova učinka na probnom radu.

- Činjenica jest da je on radio sve poslove koji su se tražili od njega i ne mogu reći ništa loše o njegovu radu, što mi je potvrdio i njegov mentor. Ali stvarni razlog neproduljenog ugovora nije u tome, nego u financijskim teškoćama naše tvrtke jer ne možemo više zapošljavati ni na određeno ni za stalno. To sam mu ja i objasnio - kaže Filipović.

'Ne bih se miješao u politiku'

Dodaje da je zbog mnogobrojne Kelerove obitelji cijela situacija nezahvalna za komentiranje iz njegove direktorske pozicije.

- Ne bih se petljao u politiku. I ja sam na ledu i mogu biti smijenjen. Jesam član HDZ-a, ali ne vidim tu nikakav politički progon - zaključuje Filipović.

Dakako, načelnika Općine i direktora komunalca pitali smo jesu li u Kelerovu slučaju mogli imati više razumijevanja iz demografskih razloga i zbog ugrožene egzistencije šesteročlane obitelji? Obojica su nam slično odgovorila, da su im "ruke svezane oko demografskih mjera za koje je zadužena visoka politika".

- Možda će vam biti jasnije ako vam kažem da sam ovih dana dobio dopis iz Fine o tome da se uskoro gasi i njihova posljednja poslovnica na ovom području. Kako da ja to objasnim ljudima - zaključio je načelnik Nusurović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:43