ZAGREBAČKI STADION

Dinamo i Kustić žele srušiti Maksimir, Grad nema novca za novi

HNS, čini se, u budućoj rekonstrukciji neće sudjelovati te bi svi troškovi trebali pasti na gradski proračun
Marijan Kustić
 CROPIX

Izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić bio je poprilično jasan u utorak navečer gostujući na HRT-u.

- Kad bi se mene pitalo, srušio bih Maksimir i na tom mjestu napravio novi stadion. Treba nam novi i kvalitetan stadion - rekao je Kustić nakon što se, na godišnjicu osvajanja srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, ponovno otvorilo pitanje nogometne infrastrukture u Hrvatskoj.

Natkrivanje

Budući da je to rekao prvi operativac HNS-a, odmah su se zakotrljale priče o sudbini maksimirskog stadiona za koji već nekoliko godina postoje razni scenariji, od natkrivanja određenih tribina do rušenja.

Iako su mnogi očekivali da je Kustićevo stajalište zapravo HNS-ovo, izvršni direktor HNS-a opovrgnuo je to jučer.

- Ono što sam rekao na HRT-u pogrešno je interpretirano. To o rušenju postojećeg stadiona moja je intimna želja, a ne HNS-ovo stajalište. Pozvani smo na sastanak u Dinamo, tamo šaljemo svog čovjeka iz Odjela za licenciranje, da pomogne savjetima oko uvjeta koje zahtijeva UEFA na modernim stadionima. Daj Bože da stadiona bude, i po meni je najlogičnije da se to tamo i ostvari - objasnio je Kustić.

Ovakvo stajalište izvršnog direktora HNS-a govori još jednu stvar. Nogometna organizacija u budućoj rekonstrukciji, faceliftingu ili pak rušenju i gradnji novog stadiona očito neće sudjelovati te bi kompletni troškovi, prema nekim tumačenjima, trebali pasti na gradski proračun i novac poreznih obveznika.

Prazna blagajna

A gradska blagajna trenutačno izdatak za gradnju novog stadiona, pa i za sređivanje Maksimira, jednostavno ne može izdržati jer je prema nekim procjenama riječ o projektu većem od 50 milijuna eura.

Isto tako, gradonačelnik Milan Bandić često ističe kapitalne infrastrukturne projekte koje želi ostvariti ili započeti - od Sveučilišne bolnice, Centra za gospodarenja otpadom do Imunološkog i brze tračničke veze sa Zračnom lukom “Franjo Tuđman” dok se o maksimirskom stadionu nije govorilo previše.

Doduše, Bandić je najavljivao nacionalni stadion u Blatu, no sam Kustić u utorak navečer otklonio je mogućnost gradnje nacionalnog stadiona jer “nogometna reprezentacija mora igrati u cijeloj zemlji”.

Konkretna odluka

Prema tumačenju nekih pročelnika, predstavnika Grada neće biti na današnjem sastanku u utrobi Dinamova stadiona, ali očekuju da im u vrlo skoro vrijeme predstavnici maksimirskog kluba predstave planove oko stadiona.

U Dinamu, pak, potvrđuju da će današnji gost sastanka biti HNS-ov stručnjak za licenciranje i ostalu tehničku pomoć, a što se tiče Dinamovih želja, predsjednik kluba Mirko Barišić ponovio je ono što je poručio krajem svibnja.

- Do 15. kolovoza bit će poznata konkretna odluka Grada u slučaju Maksimira. Bez obzira na sve, sigurno je da Dinamo ostaje na svojem stadionu. Želja Dinamove Uprave je rušenje postojećeg stadiona i gradnja cijelog kompleksa iz temelja - kazao nam je jučer Mirko Barišić.

Budu li se ostvarile Dinamove želje, tijekom obnove stadiona Grad bi trebao omogućiti Dinamu igranje u Kranjčevićevoj, koju bi trebalo preurediti kompletno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:25