BITKA ZA MILIJUNE

Dinamo je tvrdio da nije oštećen pa bi Mamići 78 mil. kuna trebali uplatiti u proračun. No, priča još nije gotova...

Članovi kluba iz Udruge Dinamo to smo mi planiraju pokrenuti sudske postupke protiv skupštinara kluba
Zdravko Mamić, poreznik Ivan Pernar i Zoran Mamić
 Vlado Kos/Cropix

Presudom Vrhovnog suda, Zdravko i Zoran Mamić stekli su oko 78 milijuna kuna nezakonite imovinske koristi, no taj novac neće ići na račun oštećenika, što je prema presudi Dinamo, već će biti uplaćen u državni proračun u roku od osam dana. Razlog tome je činjenica da klub nije postavio imovinsko-pravni zahtjev, pa mu se novac neće vraćati. Odnosno, Skupština kluba u prosincu 2017. donijela je odluku temeljem izvješća Nadzornog i Izvršnog odbora, da Dinamo nije oštećen...

Bitka da se Dinamu taj novac vrati ipak još nije gotova. Uvjeravaju nas u to i pravnici, ali i članovi kluba, koji su spremni podići tužbe protiv 61 člana (od njih 80) Skupštine, koji su tada jednoglasno podržali odluke klupskih tijela. Postoji, doduše, i druga mogućnost, ali se ona iz ovog rakursa čini nemogućom.

Tijela kluba bi i danas eventualno mogla podići imovinsko-pravni zahtjev protiv braće Mamić i time tražiti da se iz državnog proračuna u klub vrati oštećeni iznos, no, s obzirom na to da su u klubu trenutačno isti ljudi koji su ustvrdili da klub nije oštećen, teško je vjerovati u takav rasplet. Za članove je ključno pitanje zašto je klub odustao od imovinsko-pravnog zahtjeva.

No, u daljnjem postupanju postoji još jedna mogućnost, i to ona koja zastupaju članovi kluba udruženi u Udrugu Dinamo to smo mi, a koju će po svemu sudeći i aktivirati. Oni, dakle, kao članovi kluba mogu podići zajedničku ili pojedinačne tužbe protiv skupštinara, čime bi de facto od njih tražili da podmire oštećeni iznos.

Tužbe

Prvenstveno se drže činjenice da u Kaznenom zakonu, članak 36, stavak 2, jasno stoji: "Počini li više osoba na temelju zajedničke odluke kazneno djelo tako da svaka od njih sudjeluje u počinjenju radnje ili na drugi način bitno pridonese počinjenju kaznenog djela, svaka od njih kaznit će se kao počinitelj (supočinitelj)".

Odnosno: "tko zastupajući interese druge osobe zloporabi zakon ili ugovorno mu dane ovlasti i time prouzroči štetu osobi čije interese zastupa, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do tri godine, a ako je prouzročena znatna imovinska šteta kaznom do osam godina".

- Situacija je, dakle, sljedeća - govori nam uime Udruge Juraj Čošić u suradnji s odvjetnikom Udruge DTSM - s obzirom na pravomoćnu presudu, po kojoj je Dinamo oštećen, članovi kluba mogu podići tužbu protiv drugih članova kluba za koje imaju indicije da su supočinitelji u ovom konkretnom slučaju, a ujedno bi se podigla i kaznena prijava protiv članova Nadzornog i Izvršnog odbora, koji su sastavili izvješće, prema kojem Dinamo nije oštećen. Jer, to je kazneno djelo.

Premda je klub već mogao aktivirati imovinsko-pravni zahtjev, što nije učinio, članovi kluba smatraju da je Dinamu počinjena velika financijska šteta i da zbog toga netko mora odgovarati te da se novac mora vratiti u Dinamovu blagajnu. Upravo će se stoga tužba, zajedno s kaznenom prijavom, i podići.

Nismo znali

Mnogi skupštinari neslužbeno, pak, tvrde da nisu ništa znali, već su postupali prema izvješću višeg klupskog tijela. Je li to valjan alibi?

- Sigurno nije, jer članovi Skupštine po klupskom Statutu moraju braniti interese kluba. To u ovom slučaju, što dokazuje i odluka Vrhovnog suda, nije slučaj. I tu nastupa pitanje solidarne odgovornosti - tvrdi Čošić. Uglavnom, nakon Vrhovnog suda, očito, očekuje se da će jedni članovi kluba tužiti druge. Hoće li se doista otuđeni iznos vratiti Dinamu, teško se može i spekulirati...

Moguća i varijanta crowdfundinga za sudske pristojbe

Procesi koji se planiraju započeti prilično stoje, a mnogi tvrde da Udruga ne može financijski izdržati takve cifre.

- S obzirom da se radi o višemilijunskom iznosu, plaća se pristojba na tužbu, koja iznosi maksimalno pet tisuća kuna - zaključuje Čošić, dok doznajemo da bi DTSM u slučaju pojedinačnih tužbi, čime bi pristojbe i takse narasle, mogao posegnuti i za varijantom crowdfundinga, čime bi se skupio novac za sve troškove suđenja.

- Uskoro ćete na službenoj presici Udruge saznati sve naše planove - govore iz DTSM-a. (T.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:29