KONTROVERZNA NAREDBA

DIO HRVATSKIH LOVACA ZBOG PRIZIVA SAVJESTI ODBIO SUDJELOVATI U MASOVNOM ODSTRELU DIVLJIH SVINJA 'Nije etično pucati u bređe krmače...'

Neki su lovci odbili sudjelovati jer smatraju da nije etično pucati u bređe krmače i divlje svinje s mladuncima
 iStock

Krajem prošlog tjedna u brojnim hrvatskim lovištima završen je pojačani odstrel divljih svinja u kojem su lovci odstrijelili oko 15.000 divljih svinja temeljem naredbe Ministarstva poljoprivrede o pojačanom odstrelu divljih svinja zbog opasnosti od afričke kuge.

Dio lovaca odbio je sudjelovati u ovom odstrelu te su se pozvali na priziv savjesti jer u naredbi nisu izuzete bređe krmače i one s mladuncima.

Lovozakupnina

Hrvatski lovački savez tražit će od Ministarstva da im smanji lovozakupninu je im je lovnogospodarska osnova za plaćanje umanjena za divlje svinje od kojih bi imali ekonomske koristi.

To su tri najvažnije novosti oko kontroverznog odstrela divljih svinja, koje nam je jučer rekao Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

- Istina je da lovci nisu bili oduševljeni tom naredbom i bilo je priziva savjesti. Naravno da nije etično pucati u bređe krmače, ali naredba je takva i lovci su je proveli. Mislim da je suludo očekivati da sami lovci mogu spriječiti eventualnu pojavu i širenje afričke kuge jer su tu i seljaci koji imaju svoju zemlju pokraj lovišta, šumari koji su na terenu, ribiči koji su često u prirodi, treba i dalje paziti na migracije životinja, kao i na vozila koja prometuju šumama - kaže Dečak.

Nema sumnje da je neplanirani pojačani odstrel devastirao populaciju divljih svinja i lovačkim društvima napravio štetu. Iako su u Ministarstvu iznijeli procjenu da će za oporavak populacije trebati dvije godine, lovci su drukčijeg mišljenja.

Obnova populacije

- Sigurno će biti potrebno oko četiri godine za oporavak brojnog stanja. Nema sumnje da ćemo tražiti da nam se ovih 35 milijuna kuna lovozakupnine, koje lovačka društva plaćaju godišnje, smanje zbog smanjene dobiti koju ćemo imati sljedećih godina. Idućih će godina biti i zamjetan nedostatak mesa od divljih svinja - objasnio je Dečak. Na probleme s obnovom populacije divljih svinja prije početka odstrela upozorili su i Prijatelji životinja.

“Naredbe da se do biološkog minimuma istrijebe sve divlje svinje, uključujući i mame s mladuncima, apsurdne su i neetične. Iako u Hrvatskoj nije nikad zabilježen nijedan slučaj afričke svinjske kuge, Hrvatska je krenula s masovnim ubijanjem. To je nedopustivo”, navode na stranici.

Dr. Ingeborg Bata, voditeljica udruge za zaštitu životinja AWAP, rekla je kako “žica koju je Mađarska postavila zbog imigranata smanjuje mogućnost dolaska virusa u Hrvatsku preko divljih svinja” te se pita koliko ima smisla odstrel divljih svinja u Istri koja je udaljena nekoliko stotina kilometara od granice s Mađarskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:06