TOPNIČKI DNEVNICI

Dio odnio Ante Gotovina, ostatak spaljen ili ukraden

Izvješće navodi da su Gotovini pomagali i Marin Ivanović te bivši djelatnici MORH-a Šare i Kretić

ZAGREB - “Dio topničkih dnevnika iz Oluje otuđio je Ante Gotovina dok je bio glavni inspektor HV-a, a tijekom 2000. i 2001. pomogali su mu i Marin Ivanović, bivši djelatnik SIS-a, danas član njegove obrane, te bivši djelatnici MORH-a, Jurica Šare i Marijan Kretić”, navodi se u tajnom izvješću Ministarstva pravosuđa s kojim je upoznat Jutarnji list.

Brifing kod ministra

Izvješće je sastavljeno nakon višemjesečne istrage Ureda za suradnju s Haaškim sudom, MUP-a i MORH-a, a prekjučer je sažetak predstavljen glavnom haaškom tužitelju. Serge Brammertz, međutim, nije bio oduševljen. “I dalje nema topničkih dnevnika”, ponavljao je, doznajemo, Brammertz članovima Vlade.

O Brammertzovoj ocjeni suradnje Hrvatske i haaškog Tužiteljstva ovisi nastavak pregovora s EU u jednom od najvažnijih poglavlja, pravosuđu.

Zbirno izvješće o aktivnostima hrvatske Vlade u potrazi za “topničkim dnevnicima” ovih je dana poslano i žalbenom vijeću Haaškog suda, a s njime je upoznat i diplomatski zbor u Zagrebu na prekjučerašnjem brifingu kod ministra Ivana Šimonovića.

Najzanimljiviji su detalji optužbe protiv Ante Gotovine, koje je hrvatska Vlada do sada skrivala, a koji se odnose na prisvajanje i otuđivanje niza dokumenata iz arhive MORH-a. U zbirnom izvješću na više od 500 stranica tvrdi se kako je veći dio tražene dokumentacije HV-a i HVO-a otuđen odmah nakon Oluje te 2000. i 2001., kada se pročulo da će haaško odvjetništvo podići optužnicu protiv Gotovine.

Više svjedoka priznalo je kako su svoje rokovnike, pa čak i terenske mape, predali Marinu Ivanoviću, odvjetniku Ante Gotovine, dok je dio dokumentacije, također prema iskazima svjedoka, uzeo sam Gotovina kao glavni inspektor HV-a. U tome su mu pomagali i suradnici iz Oluje, poput Marka Rajčića, bivši načelnika topništva Zbornog područja Split, koji je nedavno svjedočio u Haagu.

Istražiteljima Vojne policije MORH-a, jedan od zapovjednika topništva HVO-a priznao je da je velik dio topničkih bilješki odnio kući nakon što je operacija Oluja okončana, a potom ih je spalio u prosincu 2000. “kako ne bi bile zloupotrijebljene od strane Haaškog suda”. Još nekoliko osoba je priznalo spaljivanje dokumentacije.

Obavezne klauzule

Gotovinin odvjetnik Marin Ivanović u svom je svjedočenju izjavio kako prikupljenu dokumentaciju više ne posjeduje, već ju je predao Mišetiću, glavnom odvjetniku Ante Gotovine.

Stav hrvatske Vlade jest da su do otuđenja i uništavanja dokumenata doveli različiti razlozi, među ostalim neinformiranost i neprofesionalnost nekih zapovjednika HV-a. Vlada je upozorila Brammertza i diplomate da dokumenti ne bi mogli poslužiti u dokazivanju ratnih zločina jer su sve zapovijedi imale obavezne klauzule o “poštivanju ratnih konvencija” i “zaštiti civila”.Iz izvješća Ministarstva pravosuđa proizlazi da je Gotovina osobno, prisvajanjem dokumenata, skrivio još jednu krizu odnosa s Haaškim sudom i EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:39