SPORNO PUTOVANJE

DIO RAVNATELJA JAVNIM NOVCEM IPAK OTIŠAO U NEW YORK Splitska ravnateljica ostala doma iako je platila put iz svoga džepa: 'Nemam želudac za ovo'

 
New York, Program putovanja
 Profimedija / Slobodna Dalmacija

Izgleda da Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja ipak nije otkazala sedmodnevno studijsko putovanje 25 ravnatelja hrvatskih srednjih škola u New York gdje su, prema planu putovanja objavljenom na Indexu, trebali posjetiti tek jednu školu, a ostali dio plana putovanja otpada na turistička razgledavanja.

Premda je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja koja je organizirala ovo putovanje jučer i "Slobodnoj" potvrdila, a sinoć u Dnevniku HRT-a ponovila, da je putovanje otkazano, prema pisanju Indexa, to nije točno.

Naime, jutros su iz Zagreba neki ravnatelji ipak krenuli na putovanje u "Veliku jabuku". Među njima su novinari prepoznali zaposlenice Osječko-baranjske županije Sandru Filipović, pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje, te Katarinu Krešo, voditeljicu Odsjeka za financiranje školskih ustanova, koja je medijima već ranije potvrdila da joj Županija plaća put.

Navode kako su jutros na zagrebačkom aerodromu razgovarali Sandra Filipović i Katarina Krešo s voditeljem puta iz agencije "Speranz" Slavenom Rukeljom. Tijekom razgovoru novinari su čuli kako im Rukelj govori da je iza njega neprospavana noć, no da sad trebaju zaboraviti na sve i da je pola grupe otkazalo putovanje te da ih ide oko 12-13 (od ukupno 25 ravnatelja i šest suradnika udruge, koliko ih je trebalo putovati).

Na put je krenula i Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, ali je novinarima kazala da je to njen privatni put i da ga je sama platila.

Osim njih, u New York je otišao i Davor Kulić, ravnatelj škole u Splitu, koji je za "Slobodnu" jučer kazao da pola troškova putovanja snosi sam, a pola se financira iz sredstava Županije.

Novinari su nazvali njegovu školu u Nodilovoj ulici, ali im je rečeno da je ravnatelj otišao na godišnji. Nisu htjeli reći kamo, a s njim nisu uspjeli razgovarati na aerodromu. Pokušali smo ponovo kontaktirati školu, no nitko nam nije odgovarao na pozive.

Kontaktirali smo i Ivanu Vojnović, ravnateljicu splitske Industrijske škole koja je bila na popisu ravnatelja za studijsko putovanje, no na broj telefona na koji nam se inače javljala, sada smo dobili njezinu majku.

- Mogu vam reći da nije na letu poviše ikoje države, u Splitu je - kratko je odgovorila majka ravnateljice.

Osim nje, za putovanje je bila prijavljena i Ankica Kovač iz V. gimnazije Vladimir Nazor. Premda je u cijelosti sama platila putovanje, na njega nije otišla.

- Sad to više nije studijsko putovanje već privatno, a nakon medijske hajke, nemam želuca za ići na putovanje. Nažalost, između ostalog, veselila sam se i misi - kazala je Kovač.

Ne zna hoće li agencija kao razlog za povrat novca uvažiti medijsku hajku zbog koje je odustala od puta, premda ga je samostalno platila. Otkrila nam je i da plan putovanja koji je objavio portal Index nije bio konačan plan, već prva ponuda agencije koja je organizirala putovanje, a kasnije je dorađen s nekoliko posjeta i aktivnosti koje su profesori dogovorili.

Program putovanja

"Slobodna Dalmacija" je dobila na uvid konačan plan putovanja u kojem, osim posjeta Upravnom odjel za obrazovanje države New York te srednjoškolskoj ustanovi, koji je bio naveden i u prvom, javno objavljenom planu, navedeno je još nekoliko aktivnosti koje ne uključuju razgledavanje, shopping i molitvu.

Tako je u subotu, 15. veljače, dogovoren i trosatni posjet New York Universityju, a isti dan u planu je i trosatna "refleksija nakon posjeta institucijama, mogućnosti primjene primjera dobre prakse i međunarodne suradnje". Idućeg dana, kako stoji u planu, nakon odlaska na misu dogovoren je sastanak s ravnateljima škola i drugih obrazovnih ustanova u NY-u.

Nadalje, u ponedjeljak 17. veljače, uz razgledavanje, ponovo je u planu trosatna "refleksija nakon sastanka s ravnateljima, mogućnosti primjene primjera dobre prakse i međunarodne suradnje". Posljednji dan u New Yorku, utorak 18. veljače, sukladno planu u čijem smo posjedu, ravnatelji idu u trosatni posjet lokalnim srednjim školama, a nakon toga im ostaje slobodnog vremena te je u 16 sati zakazan polazak autobusima prema aerodromu.

Prema prvim informacijama i planu putovanja koji je objavio Index, kroz sedam dana ravnatelji su u posjetu američkoj srednjoj školi trebali provesti tek pet sati školi provesti i to je sve od usavršavanja, dok su ostali dani bili rezervirani za razgledavanje New Yorka, shopping izlet do susjednog New Jerseyja, krstarenje, večere, druženje s hrvatskim franjevcima...

Cijena njihovog putovanja je oko 13 tisuća kuna po glavi, čak i više ako žele boraviti u jednokrevetnim sobama. U cijenu su uključene aviokarte i 5 noćenja s doručkom u hotelu. Pokušali smo stupiti u kontakt sa Suzanom Hitrec, predsjednicom Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja koja je organizirala ovo putovanje, ali nam se nitko nije javljao na telefon.

Neugodno iznenađena ministrica

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak neugodno se iznenadila kad je pročitala da ravnatelji škola putuju na "stručno usavršavanje" u New York gdje će od 7 dana provesti pet sati u jednoj školi, dok će ostalo vrijeme provesti u razgledavanju New Yorka, shopping izletu do susjednog New Jerseyja, krstarenju, večerama i druženju s hrvatskim franjevcima.

- Nema dileme da je imperativ u čitavoj priči odgovornost prema novcima poreznih obveznika jer sustav obrazovanja mora biti primjer odgovornog i transparentnog ponašanja.

Ministarstvo potiče mobilnost odgojno-obrazovnih radnika s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja i stručnog usavršavanja, ali to mora biti cilj putovanja što se teško može pročitati iz informacija koje ste otkrili i zato ćemo zatražiti cjelovitu informaciju od svakog ravnatelja - reakcija je iz Ministarstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:57