GOLEMA AFERA

Dio uhićenih odvjetnika priznao kako se izvlačio EU novac za Geodetski fakultet

Danas bi europsko tužiteljstvo trebalo odlučiti za koje će osumnjičenike zatražiti istražni zatvor

Privođenje osumnjičenih u aferi Geodetski fakultet

 Ranko Šuvar/Cropix

Zbog sumnjive suradnje s Geodetskim fakultetom jučer je po nalogu Europskog tužiteljstva (EPPO) uhićeno i četvero odvjetnika. Njih se tereti za pomaganje u izvlačenju novca iz EU fondova preko lažnih faktura koje je plaćao fakultet.

Akcijom EPPO-a obuhvaćeno je čak 29 osoba. Među njima su bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, te ostali koje su, prema sumnjama tužiteljstva, umrežili za malverzacije s europskim sredstvima.

Fakultet je kroz europske projekte plaćao fakture za poslove koji ili nisu odrađeni ili je njihova vrijednost bila napuhana ili su pak zaračunati dva puta, pisali su mediji.

Osim toga, sumnja se da su se tvrtke članova ove grupe javljale samo fiktivno na natječaje ne bi li stvorile privid regularnosti, te omogućile tvrtkama iza kojih su stajali Đapo i Pribičević da, kako tvrdi tužiteljstvo, dobiju unosne poslove.

N1 doznaje da se odvjetnicima mahom stavlja na teret da su lažirali konzultantske usluge. Ispostavljali su za njih račune iako, prema tvrdnjama EPPO-a, nikakve konzultantske usluge Geodetski fakultet od njih nije dobio.

Fakture su se, doznaju iz upućenih izvora, kretale i do nekoliko desetaka tisuća kuna. Novac je zatim Geodetski fakultet prema tim fakturama isplaćivao, a odvjetnici su ga, navodi se u prijavi, podizali s računa i predavali čelnim ljudima fakulteta, uglavnom profesoru Pribičeviću.

Neki od osumnjičenih odvjetnika, potvrđeno je iz više izvora, priznali su jučer nakon uhićenja krivnju, odnosno potvrdili su da su izdavali lažne račune Geodetskom fakultetu. Priznali su i da su od izvučenog iznosa sebi ostavljali oko pet posto, dok su ostalo predavali osumnjičenim profesorima i njihovim građevinarima.

Danas bi europsko tužiteljstvo trebalo odlučiti za koje će osumnjičenike iz ove goleme afere zatražiti istražni zatvor. Oni koji su priznali još jučer su, kako doznajemo, pušteni da se brane sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:28