NOVA PRAVILA

Dio vozača ostao zbunjen slovenskom graničnom kontrolom: ‘Samo bi prošli, a onda u - rikverc!‘

"Smiješno je što su obje zemlje u šengenskom području, a na granici su kontrole", kazao je

Granica sa Slovenijom

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

- Prvog dana uvođenja slovenske kontrole graničnih prijelaza s Hrvatskom neki su vozači na prijelazu Metlika nastavljali voziti ne očekujući slovensku policiju koja bi ih zatim zaustavljala i vraćala na pregled dokumenata.

Putnik Ivan Vučić Hini je rekao na tom graničnom prijelazu da ima dvojno državljanstvo i da živi na dvije adrese – hrvatskoj i slovenskoj te da mu nije bio problem dodatna granična kontrola osobnih dokumenata.

Drugi, koji nije želio otkriti ime, rekao je da je i Italija uvela takve kontrole na granici sa Slovenijom, pa je i Slovenija to isto uradila s Hrvatskom.

"Vidite koliko je izbjeglica. Tko će ih zbrinuti? Tko će ih hraniti? To su troškovi", dodao je.

Zvonko Zdirc iz Metlike je rekao da je u zadnje vrijeme uočio povećano prisustvo policije, a njegov sugrađanin Janko Badovinac, čija je supruga iz susjednog hrvatskog mjesta Jurovski Brod, ne vidi naročit problem u graničnim kontrolama.

"Narodi su ovdje na mnogo načina povezani i družimo se bez obzira na granicu", rekao je.

Mještanin Metlike Janez Kukman je priznao da 30 godina nije prešao granicu s Hrvatskom, osim kao plivač na drugu obalu Kupe, a da je "pao u depresiju" kada je vidio prvi put ogradu uz rijeku.

"Rigorozna kontrola nema smisla", ocijenio je Kukman.

Mesar Miha Žele je rekao Hini da je vraćanje kontrole na granicu loša odluka. "Stanovništvu će to predstavljati gnjavažu. Plašim se da kontrola neće potrajati samo deset dana", dodao je.

Preko granice u Sloveniji je trgovina mješovitom robom u kojoj radi Gregor Knežević koji je rekao da ga policija nije legitimirala kada je dolazio na posao u subotu ujutro, ali da vjerojatno hoće kada se bude vraćao u grad preko graničnog prijelaza.

"Smiješno je što su obje zemlje u šengenskom području, a na granici su kontrole", dodao je.

U Jurovskom Brodu je mjesni župnik Mario Škof-Žunec rekao da se večer prije vratio u Hrvatsku iz Njemačke i da zamijetio kontrolu na austrijsko-slovenskoj i austrijsko-njemačkoj granici te slovensko-hrvatskoj, no da su policajci samo mahali da nastavi voziti.

Valjda zaustave automobil koji im se čini sumnjivim", ocijenio je.

Ivan Hribljan iz Jurovskog Broda je napomenuo da je "bilo gore kada je bila carinska kontrola, a policijska nije problem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:29