NAVODNI PROBLEM

DIP demantira izjave IDS-ovaca: Nema naputka po kojem talijanska manjina sama mora tražiti listić

DIP se oglasio o navodnom problemu koji talijanskoj manjini otežava korištenje dodatnog prava glasa na lokalnim izborima
Đuro Sessa, predsjednik DIP-a
 Damjan Tadic/Cropix

Državno izborno povjerenstvo (DIP) dalo je priopćenje u kojemu demantiraju izjave IDS-ovaca Giovannia Sponze i saborske zastupnice IDS-a Katarine Nemet o navodnom problemu oko glasačkih listića koji pripadnicima talijanske nacionalne zajednice otežavaju korištenje dodatnog prava glasa na lokalnim izborima.

- Na ovim lokalnim izborima nije „novost“ da su pripadnici nacionalnih manjina na „zasebnim listićima“, jer je tako bilo i na svim prethodnim lokalnim izborima, jer su to zasebni izbori – izbori za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina. Na opisan način pripadnicima nacionalnih manjina na lokalnim izborima omogućeno je „dvostruko pravo glasa“, jer mogu glasati, kako za općinske načelnike, gradonačelnike i župane, tako i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina - ističe se u priopćenju DIP-a i dodaje kako to ne priječi političke stranke da na svojim listama kandidiraju i pripadnike nacionalnih manjina čime će se oni naći na "glavnom" glasačkom listiću.

DIP demantira IDS-ovce u tvrdnji kako postoji „naputak DIP-a, po kojem članovi biračkih odbora nisu dužni ponuditi listić za izbor zamjenika iz redova talijanske nacionalne zajednice, već pripadnici talijanske nacionalne zajednice sami moraju zatražiti listić“.

Pritom citiraju zakonsku odredbu koja u članku 60. stavku 2. Zakona o lokalnim izborima izričito kaže da „predsjednik biračkog odbora ili od njega ovlašteni član dužan je biraču –pripadniku nacionalne manjine na njegovo traženje predati glasački listić za izbor zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana iz reda pripadnika nacionalne manjine.“

Zaključno, DIP ističe kako nije riječ o njihovom voluntarizmu, nego o zakonu koji se mora provoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:11