ROK 9. OŽUJKA

DIP ostaje bez pet članova, HDZ će predložiti bivšeg zastupnika Josipa Salapića?

Mandati istječu Emilu Tomljanoviću, Ani Lovrin, Vesni Fabijančić Križanić i Slavenu Hojskom

Ilustracija

 Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Među parlamentarnim strankama vode se zadnji razgovori o izboru novih članova Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Od devet članova, koliko ih to tijelo ima, četvero je pred istekom osmogodišnjeg mandata koji završava 9. ožujka, a kako nakon smrti Josipa Vreska koji je preminuo 2021. nitko nije izabran, DIP ostaje bez pet članova.

Mandati istječu Emilu Tomljanoviću i Ani Lovrin iz HDZ-ove kvote, te Vesni Fabijančić Križanić i Slavenu Hojskom iz oporbene kvote.

DIP ima predsjednika, četiri potpredsjednika i četiri člana. Zakon kaže da je predsjednik DIP-a predsjednik Vrhovnog suda. Dva potpredsjednika bira Opća sjednica Vrhovnog suda, a druga dva potpredsjednika i članove bira Sabor većinom glasova, tako da jednog potpredsjednika i dva člana bira na prijedlog većinske stranke, odnosno koalicije, a drugog potpredsjednika i dva člana na prijedlog oporbe sukladno stranačkom sastavu Sabora u trenutku njihova izbora.

Kao najveći oporbeni klub, Socijaldemokrati će predložiti Draženka Pandeka, bivšeg zastupnika kojeg je dio SDP-ovaca 2019. smatrao odgovornim što je Milan Bandić imao većinu u zagrebačkoj Skupštini. Pandek je na izborima dobio mandat u Skupštini, ali ga je prepustio zamjeni. Zamjena je, međutim, pretrčala Bandiću i osigurala mu većinu, pa se od Pandeka u stranci tražilo da aktivira mandat i Bandića vrati u oporbu, ali on to nije učinio.

SDP će predložiti aktualnu članicu DIP-a i njihovu bivšu zastupnicu Vesnu Fabijančić Križanić, a prvi će put svog kandidata predložiti i Most. To će biti Ivana Ljulj Cvitanić, njihova vijećnica u Splitu koja se istaknula kao žestoka oporba gradonačelniku Ivici Puljku.

Saborski Odbor za izbor i imenovanja je početkom prosinca svim klubovima poslao poziv da predlože kandidate za nove članove DIP-a i dao im rok od dva tjedna da dostave imena, no za sada su, doznajemo, prijedlog poslali Socijaldemokrati.

U HDZ-u su nam prije nekoliko dana rekli da još nije donesena odluka koga će predložiti u DIP. Prema neslužbenim informacijama, njihov bi kandidat mogao biti državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, bivši zastupnik Josip Salapić. Ne zna se ime drugog kandidata, kao ni hoće li ga predložiti HDZ ili njihovi koalicijski partneri. Neslužbeni izvori govore da bi, za razliku od Ane Lovrin koja ide u mirovinu, još jedan mandat želio Emil Tomljenović.

Uvjet za članstvo u DIP-u je da je osoba koja želi tu dužnost hrvatski državljanin i da ima prebivalište na području Hrvatske. Zakon kaže da mora imati opće biračko pravo, biti diplomirani pravnik, imati 10 godina radnog iskustva u struci, poznavati politički i izborni sustav i ne smije biti član ni jedne političke stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:06