SPORNE IZJAVE

DIP REAGIRAO NA KOLAKUŠIĆEVE TVRDNJE U šest točaka demantirali ono što kandidat za predsjednika po medijima govori već danima

Mislav Kolakušić
 Goran Mehkek / CROPIX

Na medijske istupe bivšeg suca, sada europarlamentarca i kandidata za predsjednika države, Mislava Kolakušića reagiralo je Državno izborno povjerenstvo priopćenjem kojim u sedam točaka demantira njegove izjave.

Priopćenje se odnosi na izjave vezane za izbore zastupnika u Europski parlament, ulogu Kolakušićeve udruge "Antikorupcija", te nevaljale potpise kojima se podupirala njegova kandidatura.

Priopćenje glasi:

U povodu izjava i tvrdnji zastupnika u Europskom parlamentu gospodina Mislava Kolakušića, koje se prenijeli brojni mediji, radi istinitog i potpunog informiranja javnosti vezano uz provedbu izbora članova u Europski parlament ističemo:

1. Promatranje izbora dopušta se svim udrugama koje neovisno promatraju izbore. Udruga „Antikorupcija–platforma za borbu protiv korupcije“kojoj je na čelu Mislav Kolakušić i koja je isključivo promovirala Mislava Kolakušića ne može se smatrati neovisnim promatračem izbora, a što je konačno potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske.

2. Mislav Kolakušić mogao je iskoristiti svoje pravo i odrediti „ svoje promatrače“, ali to nije učinio, makar je o tome bio obaviješten pisanim putem i o čemu postoji dokumentacija.

3. Mislav Kolakušić nije prikazao da je u kampanji koristio sredstva/usluge udruge „Antikorupcija –platforma za borbu protiv korupcije“ što je bio dužan učiniti, a što je lako provjerljivo iz Izvješća Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe.

4. Mislavu Kolakušiću odobren je uvid u potpise potpore koji nisu prihvaćeni i to 16. travnja i 30. travnja 2019., u prostorijama Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, Visoka 15, Zagreb. Osim navedenog, prilikom predaje kandidacijske liste opunomoćeni predstavnik Mislava Kolakušića je s činjenicom postojanja nevaljanih potpisa bio upoznat, ali nije imao nikakvih prigovora, o čemu također postoji dokumentacija.

5. Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske provodi zakone koje je donio Hrvatski sabor prema svima jednako, bez pogodovanja, a odluke su podložne sudskoj kontroli.

6. Na uvrede osobne prirode ne namjeravamo se očitovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:24