DONESENA PRESUDA

Diploma Milijana Brkića pravno više nije plagijat

 Vlado Kos / Cropix

Visoki upravni sud je 14. siječnja ove godine i pravomoćno presudio da se odluka Visoke policijske škole u Zagrebu o poništenju diplome Milijanu Brkiću, glavnom tajniku HDZ-a, ukida zbog proceduralnih razloga. Tročlano sudsko vijeće toga suda kojim je predsjedala sutkinja Mirjana Čačić zauzelo je stajalište da dekan Visoke policijske škole nije bio nadležan za donošenje odluke o poništenju Brkićeve diplome nego je odluku o poništenju sukladno Pravilniku o postupku oduzimanja stručnog ili akademskog naziva koji je stupio na snagu 29. siječnja 2014. moralo donijeti Stručno vijeće te škole. Ni Visoki upravni sud nije osporio da je sadržaj Brkićeva diplomskog rada plagijat, nego je samo konstatirao da je odluku o poništenju donijelo nenadležno tijelo. Time je Visoki upravni sud potvrdio stajalište koje je u nepravomoćnoj presudi donesenoj u srpnju prošle godine zauzela sutkinja prvostupanjskog Upravnog suda u Zagrebu, Tamara Bogdanović.

U paketu 19 diploma

Podsjetimo, dekan Visoke policijske škole u Zagrebu 18. ožujka 2014. donio je odluku o poništenju čak 19 diploma koje je ta škola u ranijim godinama izdala jer je stručno povjerenstvo prethodno utvrdilo da su ti diplomski radovi plagijati. Dvojica od 19 policajaca kojima je poništena diploma, Milijan Brkić i Robert Ljutić, tužili su Visoku policijsku školu Upravnom sudu u Zagrebu. Za Milijana Brkića je utvrđeno da je više od 60 posto diplomskog rada kojeg je u lipnju 2011. obranio pod naslovom “Organizacijske razine MUP-a” prepisao od diplomiranog kriminalista Stanka Tomića koji je na istoj školi diplomirao nekoliko godina ranije.

I dok je prvostupanjsku presudu u slučaju Brkić potvrdio, Visoki upravni sud je istoga dana, 14. siječnja ove godine, ukinuo prvostupanjsku presudu u slučaju Roberta Ljutića, zaposlenog kod gradonačelnika Milana Bandića. I on je, jednako kao i Brkić, bio među 19 diplomiranih kriminalista kojima je dekan Visoke policijske škole u ožujku 2014. poništio diplome zbog plagijata. Međutim, u Ljutićevu je slučaju prvostupanjski zagrebački Upravni sud presudio suprotno nego u Brkićevu iako se radilo o identičnim slučajevima. Sudac prvostupanjskog Upravnog suda u Zagrebu, Andrej Abramović, nepravomoćnom je presudom potvrdio odluku Visoke policijske škole o poništenju Ljutićeve diplome. Abramović je, za razliku od sutkinje na istom sudu Tamare Bogdanović, zauzeo stajalište da je nepobitno utvrđeno da je Ljutić 95 posto svog rada, uključujući tipfelere i stilske pogreške, prepisao iz diplomskoga rada Tomislava Pavkovića koji je na istoj školi diplomirao dvije godine ranije te da za odluku o poništenju nije presudno koje mu je tijelo Visoke policijske škole diplomu poništilo. Sudac je, naime, u presudi ustvrdio da ta škola u vrijeme pokretanja postupka o poništenju diploma u svojim internim aktima i nije jasno regulirala tko je nadležan za poništenje.

U slučaju Milijana Brkića na nepravomoćnu presudu prvostupanjskog Upravnog suda žalio se MUP, a u slučaju Roberta Ljutića sam nezadovoljni Ljutić.

Visoki je upravni sud 14. siječnja ove godine odlučio ujednačiti sudsku praksu tako što je presudio da se odluke o poništenju diploma ukidaju jer je Visoka policijska škola prilikom njihova donošenja, kako u slučaju Milijana Brkića tako i u slučaju Roberta Ljutića, napravila proceduralne pogreške. Taj sud smatra da prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju postupak oduzimanja akademskog ili stručnog zvanja mora biti propisan općim aktom kojeg se visokoškolske ustanove moraju pridržavati kako bi se izbjegla samovolja u oduzimanju akademskih i stručnih titula.

Novi postupak?

Kako ni Visoki upravni sud u pravomoćnim odlukama nije osporio meritum, tj. činjenicu da su Milijan Brkić i Robert Ljutić svoje diplomske radnje plagirali, nego samo ustanovio da je poništenje proceduralno pogrešno, zanimalo nas je može li Visoka policijska škola nakon svega u slučaju Brkić i Ljutić, kao i u ostalih 17 slučajeva, ponoviti postupak poništenja diploma koje su plagirane, ali ovaj put na proceduralno ispravan način? “Po mome mišljenju može”, rekla nam je sutkinja, ujedno glasnogovornica Upravnog suda u Zagrebu Tamara Bogdanović, čiju je presudu u slučaju Brkić Visoki upravni sud potvrdio.

Hoće li visoka policijska škola ponoviti postupak poništenja plagiranih diploma, do zaključenja današnjeg broja Jutarnjeg lista nismo uspjeli doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:13