DOGOVOR U BRUXELLESU

Diplomatski izvori: I Hrvatska će primiti izbjeglice iz Afganistana

Europski ministri vanjskih poslova na jučerašnjem su sastanku dogovorili da države članice solidarno hitno osiguraju pomoć za one koji su radili za EU
Evakuacija Afganistanaca iz Kabula
 Capt. Chris Herbert/AFP

Kao što je Jutarnji već u ponedjeljak najavio, Hrvatska će primiti manji broj afganistanskih izbjeglica koje su radile za EU države u Kabulu, neslužbeno je danas potvrđeno iz diplomatskih izvora.

Prihvat izbjeglica dogovoren je jučer na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije, a slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u razgovoru za slovensku televiziju rekao je kako će EU osigurati međunarodnu zaštitu za oko 500 Afganistanaca koji su joj u proteklih dvadeset godina pomagali na terenu, ali će teret mogućih migracijskih valova iz te zemlje trebati preuzeti države u susjedstvu Afganistana.

Europski ministri vanjskih poslova na jučerašnjem su sastanku, prenosi Hina, dogovorili da države članice solidarno hitno osiguraju pomoć za one koji su radili kao prevoditelji za europsku diplomatsku službu ili kao lokalni logističari te za članove njihovih obitelji, jer im u Afganistanu sada prijeti „smrtna presuda”.

Logar je u ime Slovenija koja predsjeda EU dodao da su u tijeku pripreme kako bi se oni u najkraćem roku prebacili u Europu, gdje će im se pružiti odgovarajuća zaštita, a pri tome će teret te operacije solidarno nositi države članice.

Naši izvori kažu da je načelno dogovoren prihvat tih ljudi jer je to moralna dužnost Europske unije, ali da ništa konkretnije nije dogovoreno, pa se još ne zna koliko bi broj Afganistanaca uopće mogao stići u Hrvatsku i gdje bi bili smješteni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:40