MJESTO POD SUNCEM

Đir po plažama: Koncesionari su se napokon upristojili, evo kakva je situacija s ležaljkama

Tijekom đira po splitskim plažama nismo zatekli primjere kao lani, kad se od ležaljki nije moglo proći, a kamoli raširiti ručnik
Na Ovčicama je dopušteno maksimalno 78 ležaljki
 Duje Klarić/HANZA media

Za razliku od lani, kad je pronalazak slobodnog mjesta za ručnik na plaži bio ravan dobitku na lotu, situacija je ove godine puno bolja te simbioza ležaljki i ručnika za plažu - funkcionira.

Tijekom reporterskog đira po gradskim plažama nismo zatekli primjere kao lani, kad se od ležaljki nije moglo proći, a kamoli raširiti ručnik. Na području grada koncesije za korištenje plaže dane su na predjelu ispred Autokampa "Stobreč", na Trsteniku, Ovčicama, Bačvicama, Kašjunima i Benama, piše Slobodna Dalmacija.

Prije obilaska razgovarali smo sa Stipom Čogeljom, županijskim pročelnikom Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. Zanimalo nas je može li koncesionar koji iznajmljuje ležaljke raširiti ih po cijeloj plaži ili ih treba držati na jednom mjestu dok ih netko ne unajmi.

Očekuje se nadzor

- Sukladno odlukama Županijske skupštine, koja je donijela Pravilnik o gospodarskom korištenju pomorskog dobra, ležaljke mogu zauzimati maksimalno 30 posto ukupne površine plaže. Razmak između njih mora biti u širini i dužini jedne ležaljke, pa se ukupna površina koju zauzimaju svodi na 15 posto površine plaže, dok ostale ležaljke moraju biti složene na jednom mjestu - rekao je Čogelja.

Na pitanje mogu li građani pomaknuti ležaljku ako se koncesionar s njima raširi po cijeloj plaži, a nema gostiju, Čogelja nam je odgovorio.

- Naravno da se ležaljke može pomaknuti ako se ne nalaze u gabaritima iz ugovora - konkretan je bio pročelnik.

Što se tiče nadzora, Čogelja nam je rekao da je zasad proveden na području Supetra i Makarske, gdje nisu utvrđene nepravilnosti vezane uz ležaljke, a tijekom sezone provest će se nadzor i nad koncesijama u Splitu.

image
Na Bačvicama je ove sezone situacija sa zauzimanjem plažnih rekvizita neusporedivo bolja nego lani
Duje Klarić/HANZA media

- Ako se utvrde nepravilnosti, koncesionar dobije upozorenje za usklađivanje s ugovorom o koncesiji i rok od četiri sata da to napravi, u suprotnom se naplaćuje ugovorna kazna. Prošle je godine naplaćeno oko 200 tisuća kuna ugovornih kazni - istaknuo je Čogelja.

Napomenuo je još kako je koncesionar za plažu Bačvice (tvrtka "Bačvice plaža", nap. a.) odbio potpisati dodatak ugovoru koji regulira primjenu Pravilnika, pa time i raspored ležaljki, zbog čega je Skupština Splitsko-dalmatinske županije na prošloj sjednici donijela odluku o prestanku spomenute koncesije.

O koncesionaru "Bačvice plaža" pisali smo i prošle godine, jer su bili upozoreni na nepravilnosti, odnosno postavili bi ležaljke preko cijele plaže te zauzeli veću kopnenu površinu od propisanih 30 posto. Upravo je s te najpoznatije gradske plaže krenuo naš reporterski đir.

Prošle godine građani su se žalili na veliki broj ležaljki koje su bile postavljene preko cijelog pješčanog dijela i mjesta za šugaman jednostavno nije bilo.

Bačvice u 'škvari'

Ove godine situacija je iznenađujuće bolja. U četiri reda bile su raspoređene ležaljke sa suncobranima, ali u usporedbi s lani, najveći dio plaže slobodan je upravo za građane. Ležaljke se mogu koristiti od 10 do 18 sati, a za taj gušt izdvojit ćete ravno 100 kuna.

- Plaža bi trebala biti slobodna za kupače, a ne nakrcana ležaljkama. Ne samo što su skupe, nego su i većinom vremena prazne. Cijeli život kupam se na Bačvicama i prošlih godina sama sam se uvjerila kako nekada ne bi bilo slobodnog mjesta za boravak nas koji dođemo sa šugamanima, a kamoli da se djeca poigraju. Zbog toga sam si našla novo mjesto na betonu - prokomentirala je gospođa Duška.

image
Ležaljke sa suncobranima na Kašjunima raspoređene su na plaži ispred ugostiteljskog objekta, nema ih u prvom redu do mora
Duje Klarić/HANZA media

Ležaljke i suncobrane možete unajmiti i na betonskim platoima na Željezničaru te na platou prema Ovčicama. Jedina je naša zamjerka što se s obje strane nalaze u prvom redu do mora, pa se građani moraju provlačiti između njih kako bi došli do stepenica i ušli u more.

Oko 30 ležaljki koje drži "Frzelin" čeka svoje goste i na Ovčicama, a nalaze se na betonskom dijelu, tako da je šljunčani dio plaže slobodan za ulazak u more i boravak građana.

Žnjan je jedna od omiljenih plaža među građanima, prvenstveno zbog besplatnog parkirališta. Na Trsteniku ispod hotela "Radisson" tvrtka "Hotel Split" ima koncesiju za iznajmljivanje ležaljki. Guštati možete na platou koji je ove godine renoviran ili pokraj njega na plaži pod slamnatim suncobranima, a to će vas koštati 90 kuna po ležaljki.

Ležanje - ispred kafića

Krenete li prema Duilovu, pronaći ćete još nekoliko ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju i ležaljke, a unajmiti ih možete za 50-ak kuna ili uz naručeno piće, piše Slobodna Dalmacija.

Na Žnjanu su ležaljke smještene doslovno na ulazu u more prošlost, sada se uglavnom nalaze ispred samih ugostiteljskih objekata, a ispod njih dovoljno je mjesta kako bi građani mogli uživati u ljetnim čarima.

Naš đir završili smo s Kašjunima, gdje koncesiju ima tvrtka "Dolis". Drvene ležaljke s pratećim suncobranima raspoređene su na plaži ispred ugostiteljskog objekta, ali nisu postavljene u prvom redu do mora, nego su se na tom dijelu smjestili građani koji sunčane zrake upijaju na svojim ručnicima.

Poznat je točan broj ležaljki na svakoj plaži

Na Benama je tvrtki "National" koncesijom dopušteno iznajmljivanje 30 ležaljki i isto toliko suncobrana. U uvali Kašjuni "Dolisu" su predviđena tri prostora za ležaljke od ukupno 1434 četvorna metra. Na Bačvicama je dopušten najam 100 ležaljki i 50 suncobrana.

Na Trsteniku ispod hotela moguće je postaviti 350 fiksnih ležaljki i 150 sklopivih, dok ih se na Ovčicama može postaviti 78. U Stobreču, na predjelu ispred autokampa, tvrtki "Excelsus" dopušteno je iznajmljivanje 150 suncobrana i 300 ležaljki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:53