HOROR U ČEPINU

DIREKTOR FIRME ČIJI JE RADNIK MEĐU POGINULIMA U ČEPINSKOM ŠAHTU ODBACUJE ODGOVORNOST ZA TRAGEDIJU 'Za nadzor je bio zadužen Vodovod'

 
 Vlado Kos / CROPIX

Tragična pogibija dvojice radnika osječkog Vodovoda Danijela Franjića (42) i Luke Karina (37) te njihovog kolege Marija Horvata (43), radnika Urednosti Čepin, koji su se ugušili od otrovnih plinova u kanalizacijskoj crpnoj, odnosno prepumpnoj stanici u Čepinu prošloga utorka i dalje je predmet istrage, u ovom trenutku policije i inspekcije zaštite na radu, a nakon toga u skladu s njezinim rezultatima i Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku. No, nakon što su se o ovom slučaju iz Vodovoda očitovali već u srijedu, istaknuvši kako su njihovi radnici smrtno stradali kao heroji u želji da spase život jedni drugima te da nisu imali nalog niti su bili obučeni za rad u crpnoj stanici jer to radi druga ekipa, nego samo na čišćenju kanalizacijskog cjevovoda, izjavu za javnost u subotu je dao i Željko Barišić, direktor Urednosti. Doduše, mediji su dobili poziv za 'pressicu', ali Barišić nije htio odgovarati na pitanja pravdajaći se činjenicom da je u tijeku istraga.

- Proteklih dana stvorila se teza kako je Urednost odgovorna za smrt radnika koji su poginuli tijekom čišćenja kanalizacijskog šahta. No, za čišćenje takvih stanica potrebna je posebna oprema koju Urednost Čepin ne posjeduje. Takvu opremu u vrijednosti od 15 milijuna kuna je dobio Vodovod Osijek kroz Projekt Osijek koji je bio dio sufinanciranja i od strane općine Čepin. Dakle, u sklopu Projekta Osijek je za potrebe faze 1 nabavljena ta oprema kao i za ostale faze na području općine Čepin - rekao je Barišić te nastavio:

- Mi smo kao i svaki puta uredno naručili takvu vrstu radova, jer Vodovod posjeduje opremu za izvršenje takvih radova, što je vidljivo iz naših nadružbenica i što podrazmijeva čišćenje cijeloga sustava, a to znači čišćenje gravitacijskih tlačnih cjevovoda i prepumpnih stanica. Iz dokumenata koje smo vam podijelili vidljivo je da je Vodovod sredstvima iz EU nabavio opremu za potrebe te kanalizacije i te prepumpne stanice i da smo mi uredno naručili radove od Vodovoda. Cijeli sustav nadziranja prepumpnih stanica, paljenja, gašenja i kontroliranja nadzire se iz Vodovoda Osijek i njihove uprave. Mi tom sustavu nemamo pristup niti ga nadziremo, a kako se radilo vidljivo je iz računa koje smo vam podijelili. Odbacujemo sve insinuacije da smo mi po bilo kojoj osnovi bili dužni održavati prepumpnu stanicu - poručio je Barišić.

Nikola Patković /
S lijeva na desno: Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin; Željko Barišić, direktor Urednosti; Josip Đimber i Željko Mršo, rukovoditelji u Urednosti.

Podsjetimo, predsjednik Uprave Vodovoda Ivan Jukić u srijedu je na njihovoj 'pressici' rekao kako je navedena stanica u vlasništvu Urednosti te da oni u njoj ne smiju ništa raditi niti ulaziti bez narudžbenice Vodovoda, a i tada bi to činio njihov posebno obučeni tim, a ne ovaj koji je u Čepinu bio zbog drugog posla.

- Vodovod nije vlasnik te infrastrukture i ne smijemo tamo ulaziti. Mi tamo taj posao ne radimo, niti ga naplaćujemo, ne održavamo, niti smo je održavali - rekao je Jukić tada.

Iz Urednosti su nam, pak, dali narudžbenicu i dva računa iz 2015. Iz kojih je vidljivo da su od Vodovoda i naručeni, odrađeni i naplaćeni radovi na popravku crpne stanice. Na narudžbenici za ovaj posao u kojem su trojica radnika poginula navodi se 'čišćenje sustava javne odvodnje faza 1'. Dakle, crpna stanica se ne spominje, ali iz Urednosti tvrde da se to podrazumijeva. Iz Vodovoda su samo kartko poručili da su svoje rekli na 'pressici' u srijedu.

- Sada čekamo da policija i inspektorat zaštite na radu završe istragu i nakon toga će se sve znati - kratko nam je rekao Jukić.

Inače, neodgovoreno je ostalo i pitanje što su radnici Urednosti onda uopće radili na stanici te tko ih je tamo i zašto poslao. Što se tiče četvrtog nastradalog, Ivana Mazura (52) iz Urednosti, njegovo je stanje stabilno i nalazi se van životne opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:11