BORE SE ZA ŽIVOT

Direktor hotela na Viru spasio malog Čeha (6) od utapanja u bazenu: 'Na dnu sam vidio dijete i odmah skočio'

 Luka Gerlanc/CROPIX

Nakon što je prošlog vikenda hitna pomoć uspjela spasiti 15-mjesečno dijete koje se umalo utopilo nakon što su ga roditelji na kratko ostavili u plićaku, na otoku Viru u četvrtak poslijepodne dogodio se sličan slučaj.

Skočio i izvukao ga

Nastradao je dječak (6), češki državljanin koji je upao u bazen ispred apartmana u koji je taj dan s roditeljima, peteročlanom obitelji iz Ostrave, došao na ljetovanje. Dok se igrao vodenim pištoljem, otac je kratko otišao u kuću. Za nekoliko minuta dok je bio sam, dječak je skinuo rukavice za plivanje i upao u bazen. Siniša Vanjhal (30), direktor apartmanskog hotela u kojem su češki turisti odsjeli, odmah je skočio i izvukao dječaka. Iako ga je hitna pokušala reanimirati, dječak je u besvjesnom stanju prevezen u zadarsku bolnicu gdje mu se liječnici bore za život.

- Odmah sam skočio. Dječak je bio bez svijesti i odmah smo započeli s umjetnim disanjem i masažom srca. Dok smo ga reanimirali, liječnica hitne bila je na liniji. Govorila nam je da ne odustajemo, jer nas oni nisu mogli pronaći. Došli su za 20-ak minuta. Bilo je strašno. Laknulo nam je kada se liječnica javila iz bolnice i rekla nam da je dječak preživio - priča Vanjhal, koji je dječaka ugledao na dnu kada je došao sjesti pokraj bazena s prijateljem Goranom.

- To mi je dijete stalno pred očima i slike mi se miješaju - kazao je Ernjaković.

O zdravstvenom stanju dječaka jučer iz bolnice nisu davali službene informacije, no neslužbeno doznajemo da je još tijekom jutra dječak bio priključen na aparate za disanje. Policija još pokušava utvrditi okolnosti događaja.

Odgovornost roditelja

- Roditelji su još u šoku i nisu u stanju ni govoriti što se dogodilo. Obavit ćemo razgovore s drugim svjedocima - kaže glasnogovornik policije Elis Žodan. Nakon što se ispitaju sve okolnosti, utvrdit će se i eventualna odgovornost roditelja. Svaki takav slučaj prijavljuje se policiji, a ako je riječ o djetetu kojem je teško narušeno zdravlje zanemarivanjem, roditeljima prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:55