REIZBOR

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ponovno izabran za potpredsjednika ETC-a

Europska putnička komisija (European Travel Commision - ETC) najvažnije je i najstarije međunarodno turističko udruženje u Europi

Kristjan Staničić

 Merlo De Graia A.k.a. Neven Jurjak/

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić ponovno je izabran za potpredsjednika Europske putničke komisije (ETC), izvijestili su u četvrtak iz HTZ-a u priopćenju sa sastanaka Opće skupštine i Odbora direktora koji su održani u Tallinu u Estoniji.

Europska putnička komisija (European Travel Commision - ETC) najvažnije je i najstarije međunarodno turističko udruženje u Europi, kojeg čini 35 nacionalnih europskih turističkih organizacija, kao i pridruženi članovi među kojima su agencije, pružatelji usluga u turizmu te prijevoznici.

Staničić je u izjavi koja se prenosi u priopćenju zahvalio kolegama na povjerenju i prilici da zajedno nastave raditi na unaprjeđenju europskog turističkog sektora, odnosno na promociji Europe kao jedinstvene turističke destinacije.

"Iza nas su vrlo izazovna vremena, no pokazali smo kako se brzim odlukama, ciljanom promocijom i kvalitetnom ponudom može postići brz i stabilan oporavak turizma. Određeni izazovi i dalje postoje, međutim svjedočimo povratku razine putovanja iz pretpandemijskog razdoblja te ćemo u sklopu aktivnosti ETC-a učiniti sve da ovaj pozitivan trend rasta zadržimo i u budućnosti", izjavio je Staničić.

Na 105. sastanku Opće skupštine ETC-a odnosno 108. sastanku Odbora direktora ETC-a, koji se od 24. do 26. svibnja održavaju u Tallinu, za predsjednika ETC-a je imenovan Miguel Sanz iz Španjolske, a za potpredsjednika je, uz Staničića, imenovana i Magda Antonioli iz Italije.

Na sastancima se, kako su izvijestili iz HTZ-a, raspravljalo i o godišnjem izvješću ETC-a za 2022. godinu, članarinama za razdoblje od 2024. do 2027. godine, a odobren je i strateški okvir ETC-a do 2030. godine.

U Tallinu je tim povodom održan i industrijski forum pod nazivom "Climate change mitigation for tourism", na kojem se raspravljalo o štetnim utjecajima klimatskih promjena na turizam, a predstavljen je i Akcijski plan za klimu ETC-a u sklopu kojeg je predviđeno značajno smanjenje emisija generiranih radom tog udruženja do 2030. U sklopu plana je istaknuta i snažna podrška angažmanu u klimatskim akcijama koje će provoditi nacionalne turističke organizacije europskih zemalja i članica ETC-a, ističe se u priopćenju.

ETC je osnovan 1948. sa sjedištem u Bruxellesu, a uz nacionalne europske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prijevoznike i druge pružatelje usluga u turizmu. Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na razini Europske unije te daljnje promicanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 07:36