DAMIR ZORIĆ

Direktor HUP-a o Vladinim mjerama: ‘Očito se gasi požar, ali požar treba gasiti onda kad izbije‘

Pitanje je dana kada će na račun prihoda i rashoda kriza zakucati i na vrata velikih poduzeća, tvrdi Zorić
Damir Zorić
 Marko Todorov/Cropix

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, u Newsroomu N1 televizije je govorio o stanju u hrvatskom gospodarstvu koje je snažno pogođeno koronakrizom. Osvrnuo se i na nove mjere pomoći kojima Vlada nastoji pomoći poduzetnicima kojima je ograničeno poslovanje.

- Svatko će u ovim prilikama naći određeni razlog da bude nezadovoljan, rekao bih čak i država jer mora raditi i takve stvari umjesto da se bavi nekim uređenijim poslovima. Ako ćemo mjeriti razinu nezadovoljstva, onda moramo gledati iz kojih perspektive tko to govori, s kojim motivima - kazao je Zorić.

Poduzetnici su se pozivali na neke druge države koje su bile izdašnije u spašavanju poduzetnika.

- Imali smo nedavno rebalans proračuna i može se vidjeti koliko je raspoloživih sredstava. Te mjere se nekome mogu činiti nedostatnima, kada se radi o svakom osobno, ali kada zbrojite to sve u masu onda su to ogromna sredstva. Ne treba smetnuti s uma da postoje i svi drugi u Hrvatskoj, da postoje socijalni transferi koji je u Hrvatskoj izrazito visoki, nije samo ovaj sektor ugrožen, svi smo mi ugroženi, netko to osjeća više, netko manje. Pitanje je vremena kada će ta spirala krenuti prema gore. Prvo su na udar došla mikropoduzeća, pa mala, sad srednja. Pitanje je dana kada će na račun prihoda i rashoda kriza zakucati i na vrata velikih poduzeća. Svi smo ugroženi - kazao je Zorić.

Poslodavcima u trenutnoj situaciji problem predstavlja i to što ne mogu dugoročno planirati poslovanje, a Zorić dodaje da je uz planiranje važno i očekivanje.

- Mi smo kao društvo lišeni toga. Sve se svelo na to da pričamo iz dana u dan koje mjere danas, koje sutra... Možda će za Božić biti malo relaksiranija situacija. Ali, mislim da to za ljudsku osobu nije dovoljno. Čovjek se od svih drugih bića razlikuje upravo po tome što planira svoju budućnost i što ima nešto duža očekivanja nego što ih ima pas. Sada trebamo govoriti što ćemo raditi nakon što ovo sve prođe. Moramo sad planirati što ćemo činiti sljedeće godine - kazao je.

Vladi se predbacuje da novim mjerama zapravo "gasi požar" te da mjere nisu donesene na vrijeme.

- Očito se gasi požar, ali požar treba gasiti onda kad izbije. Izostaje ovaj drugi dio koji bi trebao pružiti širu sliku. Ne mogu govoriti o epidemiološkim mjerama, ali mogu se složiti s time da je to trebalo komunicirati na jedan drugi način, ne samo statistikama - kazao je Zorić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:05