FOKUSIRANI NA BIZNIS

DIREKTOR INE PROGOVORIO O TRZAVICAMA 'Bilo bi bolje za kompaniju da je okruženje smireno, da postoji konsenzus dioničara...'

 Biljana Gaurina/CROPIX

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott izjavio je u četvrtak kako je Uprava Ine fokusirana na biznis, a ne na političke stvari te ocijenio kako je za kompaniju bolje ako je okruženje smireno i postoji nekakav konsenzus među dioničarima.

"Uprava Ine fokusirana je na biznis, hrvatsko tržište i investicije koje Ina radi, a ne na političke stvari. To nije naš posao, to pripada drugim osobama", rekao je Aldott odgovarajući na pitanja novinara u Saboru, gdje je bio na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo u vezi projekta LNG terminala na Krku.

Na upit smetaju li im političke trzavice oko Ine, Aldott je odgovorio kako je "normalno da je bolje za kompaniju ako je okruženje smireno, ako postoji nekakav konsezus među dioničarima".

Čelni čovjek Ine istaknuo je kako Uprava radi i s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem i drugim akterima iz Vlade i fokusirani su na svoj posao. "To je naš konkretan projekt i posao da se Ina razvija, investira", kazao je.

Na novinarske upite kako ocjenjuje ulogu Josipa Petrovića, je li komunicirao i ima li kao predsjednik Uprave Ine odnose s njim, Aldott nije dao izravan odgovor te je poručio kako rade sa svim ljudima s kojima moraju poslovati radi razvoja Ine.

"Radimo sa svim akterima, sadašnjom Vladom, svim akterima koji mogu razvijati Inu. Radimo sa svima s kojima moramo poslovati za razvoj Ine", rekao je Aldott na upite o Josipu Petroviću.

Najnovije trzavice u vladajućoj koaliciji vezane su uz slučaj Ina-MOL.

Potpredsjednik Vlade i šef Mosta Božo Petrov u utorak je, komentirajući spekulacije o preslagivanju u vladajućoj koaliciji, prema kojima više u njoj ne bi bilo mjesta za Most, ustvrdio da se sve vrti oko Ine te poručio da Most nije kočničar, ali da nekim interesnim skupinama ne odgovara red.

Petrov je kasnije objasnio da je mislio na određene ljude koji se javno hvale kako su u dobrim odnosima s određenim ljudima koji su danas u Vladi. "Mogu otvoreno reći, to je gospodin Petrović. On je javno na suđenju Sanaderu rekao da je on konzultant MOL-a. Dakle, radi za drugu državnu stranu tvrtku, ne radi za interese hrvatske tvrtke. I onda se on javno hvali kako je dobar s Karamarkom. Jako su mi to čudne stvari", rekao je Petrov u razgovoru za RTL Direkt.

Nakon toga uslijedila je reakcija i samog Petrovića koji je naveo da se sve što je napravio odnosilo na to da je predlagao svom klijentu MOL-u dogovor s hrvatskom Vladom kao najbolju opciju. Dodao je i da je na sudu "svjedočio o jednom događaju o kojem je upoznata cijela hrvatska javnost" te da mu je dužnost bila govoriti istinu.

Danas su zajedničku izjavu objavile i odvjetničke tvrtke koje u u arbitraži pred UN-ovom Komisijom za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) zastupaju Hrvatsku i MOL potvrđujući da su bivši premijer Ivo Sanader i nekadašnji član uprave Ine, a sada konzultant MOL-a Josip Petrović u arbitraži ispitani kao neovisni svjedoci na poziv predsjednika suda.

Odvjetničke tvrtke "Squire Patton Boggs" i "Dechert", zastupnici Hrvatske i MOL-a u sporu Hrvatske i mađarske naftne kompanije navode da su zajedničko priopćenje o svjedočenju Sanadera i Petrovića, od 15. do 17. travnja u Londonu, objavile po naredbi arbitražnog suda kako bi se ispravile "pogrešne i netočne tvrdnje o tim svjedočenjima u hrvatskim medijima".

U priopćenju navode da su informacije kako su Sanader i Petrović svjedočili "za MOL" pogrešne i netočne. Njih su dvojica, dodaju, svjedočila na poziv predsjednika UNCITRAL-a kao neovisni svjedoci.

Dodaju i da je sud naložio stranama u postupku da ponove kako su svjedočenja i drugi materijali predstavljeni sudu strogo povjerljivi i da su se obje strane obvezale da će poštovati stroga pravila povjerljivosti postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:18