DAMIR MIHANOVIĆ U NEDJELJOM U 2

Direktor koji je razotkrio aferu Fimi-Media: Prijetio mi je ženski glas iz vrha Vlade RH

 Cropix

Damir Mihanović , bivši član uprave Croatia osiguranja, koji je prvi progovorio o aferi Fimi Media, gostovao je u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”.

Mihanovićev iskaz otvorio je USKOK-u početkom 2010. godine vrata u istraživanje izvlačenje novca iz javnih poduzeća i državnih institucija preko tvrtke Fimi Medija, pri čemu se došlo sve do bivšeg premijera Ive Sanadera i optuživanja HDZ-a kao pravne osobe. Mihanović je pak vrlo brzo smijenjen i bio je suočen, kako je izjavio, s nizom problema i prijetnji.

Mihanović je izjavio da se ni nakon 24 mjeseca ništa nije promijenilo te da ono što je napravio ne bi imao hrabrosti ponoviti jer je zbog svega patila njegova obitelj.

O Ivanu Šukeru:

Mihanović je ispričao kako mu je, nakon što je u e-mail poruci Jadranki Kosor ukazao na određene nepravilnosti štetne za Croatia Osiguranje, prišao tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Croatia Osiguranja Ivan Šuker i rekao: Šuti! Ne piši!.

- Unio mi se skroz u lice i tri puta ponovio: Budi pametan.

O Jadranki Kosor:

- Još 2009. poslao sam e-mail pod naslovom 'Korupcija' Jadranki Kosor na koji ona nije odgovorila. Govorila je kako je taj mail prosljedila DORH-u, što je DORH kasnije demantirao. Vlada RH je u javnosti deklarativno podržavala borbu protiv korupcije, a s druge strane su spriječavali tu borbu utječući na svjedoke, na mene, preko novinara i institucija. Planirala se Bajićeva smjena. Fimi Media je neželjena afera za HDZ i Jadranku Kosor - izjavio je Mihanović naglašavajući da bi zbog sredstava izvučenih preko Fimi Medije kazneno trebala odgovarati i Jadranka Kosor.

Pritom je spomenuo dva milijuna kun i 300.000 eura koje je Mladen Barišić početkom 2010. predao u stranku.

- Nisu odmah prijavili taj novac nego su ga spremili. Znali su barem na temelju mog javnog istupa o čemu se radi, a prijavili su tek devet mjeseci kasnije da imaju novac. Ljudi koji su vodili stranku u tom trenutku su kazneno odgovorni. Vjerujem da će i to biti procesuirano - izjavio je Mihanović navodeći izravno kako tu vidi odgovornost predsjednice HDZ-a.

O otkazu u Croatia osiguranju:

- Tvrdnje da sam smijenjen zbog lošeg poslovanja nisu točne. To potvrđuju brojke, ali i sama odluka Vlade u kojoj se obrazlaže da sam medijskim istupom nanio štetu. Jadranka Kosor prekršila je antikorupcijski program poslavši nalog NO Croatia osiguranja da me razrješe - izjavio je Mihanović dodajući kako mu se čini da Andrija Hebrang nije ni znao zašto ga smijenjuju, dok se Ivan Šuker stalno ograđivao i pozivao na odluku Vlade. Dodao je kako misli da je Šukeru bilo i neugodno zbog davanja otkaza.

O pritiscima i prijetnjama:

Mihanović je ispričao kako su se pritisci i prijetnje njegovoj obitelji, pozivi u ponoć i slično, pojačale nakon što je dao iskaz USKOK-u početkom 2010. godine, prije njegovih javnih istupa. Kada je još u Dnevniku čuo da se spominje kako je sve priznao i postao pokajnik, odlučio se javno istupiti.

-Pred davanje intervjua HTV-u nazvao me glasnogovornik Vlade RH, rekao mi da se vozi s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor u automobilu iz Vrbovca. Zamolio me da iziđem, da nemam ovlasti predstavljati stranku. Rekao sam mu da ne predstavljam stranku. Naredio mi je da iziđem iz zgrade. Naravno da to nisam poslušao - rekao je Mihanović.

Spomenuo je i pozive iz “institucija bliskih Vladi RH”, odnosno prijetnje preko posrednika, koje su dolazile iz vrha Vlade i koje su snimljene. Mislim da je bio ženski glas - dodao je Mihanović.

O Ivi Sanaderu:

Predbacivanja da ga je Ivo Sanader doveo u Croatia osiguranje odbacio je objasnivši kako je u CO došao prije Sanaderova mandata. Potvrdio je da je sa Sanaderom u dobrim odnosima već 20 godina, da su im obiteljski u prijateljskim odnosima.

- Neovisno o tome što se dobro znamo 20 godina, očekivao drugačiju reakciju Ive Sanadera. Začudilo me njegovo priopćenje u kojemu je naveo da “Mihanović gnjusno laže”. Tada sam shvatio da nije lider kakvim se predstavljao. Očekivao da će priznati odgovornost, zaštititi ljude, sve ispričati USKOK-u - rekao je Mihanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:11