HOĆE LI VRATITI NOVAC?

DIREKTOR KOJI JE SAM SEBI ISPLATIO BONUS OD MILIJUN KUNA! Bahatom Jozinoviću dani u poduzeću su odbrojani, od ponedjeljka je bivši

 
Mladen Jozinović, direktor Piškornice
 Marko Todorov / CROPIX

Direktor poduzeća Piškornica Mladen Jozinović za kojeg je otkriveno da je sam sebi isplatio bonus od milijun kuna u ponedjeljak će, vrlo vjerojatno, ostati bez fotelje u kojoj je sjedio od 2012. godine, samo je upitno hoće li biti smijenjen ili će sam predati ostavku.

Kako Jutarnji list doznaje u razgovoru s nekoliko sugovornika, osnivačima tvrtke odnosno Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji najbolje bi odgovarala ova druga varijanta jer bi bila jeftinija.

“Padne li odluka na smjenu, direktor će prema zakonu morati dobiti još dvije plaće, a preda li sam ostavku, ta obveza više ne postoji. U ponedjeljak ćemo vidjeti što će biti odlučeno”, kaže jedan sugovornik Jutarnjeg lista uz napomenu kako je većina predstavnika osnivača ove tvrtke - županije i općina Koprivnički Ivanec - složna u tome da Mladen Jozinović više ne može ostati na poziciji direktora.

To je postalo jasno u trenutku kad je otkriveno kako je Jozinović, kao direktor tvrtke Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, u kojoj prima mjesečnu neto plaću od 18.500 kuna, osnovao tvrtku kćer Piškornica sanacijsko odlaganje za naplatu odlaganja otpada, u njoj samog sebe postavio za direktora te si potpisao pravo na dodatnih 10 tisuća kuna mjesečne naknade, ali i bonus od čak 10 posto dobiti.

Izvješće

Kako je Piškornica sanacijsko odlaganje lani imalo prihode u iznosu od 10,2 milijuna kuna, Jozinović si je na ime bonusa isplatio milijun kuna što će osnivači, najavljuju, sada tražiti natrag.

Dan D bit će ponedjeljak 20. studenog u 9 sati za kad je sazvana izvanredna sjednice Skupštine i to s dvije točke dnevnog reda: utvrđivanje odgovornosti Mladena Jozinovića te odluka o osnivanju Nadzornog odbora tvrtke kćeri Piškornica sanacijsko odlaganje jer ta kompanija, iako je ostvarivala čak pet puta veći prihod od tvrtke majke, nije imala nikakvo nadzorno tijelo.

“Kad sam postao župan, dobio sam izvješće o poslovanju tvrtke. Shvativši da tvrtka kćer ima daleko veće prihode od matične tvrtke, zatražio sam uvid u kompletno poslovanje, nakon čega sam shvatio da su se ovdje dešavale stvari za koje nikad ne bih dao glas. Ukratko, Jozinović više ne može biti direktor”, izjavio je varaždinski župan Radimir Čačić, pojasnivši kako je u tvrtku ušla unutarnja revizija sastavljena od šest županijskih revizora.

Osim toga, dio osnivača očekuje da bi u tvrtku uskoro mogle ući i institucije koje će, na temelju medijskih natpisa, istraživati postoji li u ovom slučaju i kakva kaznena odgovornost. I međimurski župan Posavec kaže kako je izgledno da će Jozinović u ponedjeljak biti smijenjen, a tražit će se i povrat novca koje si je direktor kompanije, mimo osnivača, isplatio na ime bonusa.

Zasad se po pitanju smjene Jozinovića javno nije izjasnio koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je na jučerašnjoj konferenciji za medije samo ustvrdio kako bi Jozinović definitivno trebao vratiti novac. Lokalni mediji objašnjenje za njegov nejasan stav po pitanju otkaza Jozinoviću pronalaze u njihovim kumskim vezama, ali Koren inzistira na tome da one nisu utjecale na ovu situaciju. “Što se tiče pravnog aspekta, zasad mi govore da je s tim sve u redu, no vidjet ćemo što će inspekcije pokazati. Moram reći da ima propusta od strane upravljačkog sustava i ja tu snosim odgovornost u omjeru 22 posto, koliko naša Županija ima vlasničkog udjela”, rekao je Koren na konferenciji za lokalne medije.

Oštar načelnik

Načelnik općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović kritizirao je taktiziranje župana Korena optuživši ga da građanima županije već osam godina maže oči s projektom sanacije otpada koji se bazira na zastarjeloj tehnologiji.

“Sramotno, Jozinović mora otići neovisno o tome odluči li sam dati ostavku ili bude smijenjen. Ljudi danas gladuju i kopaju po kantama za smeće, a on na tom istom smeću zarađuje. Nadam se da će sjednica Skupštine biti otvorena za javnost kako bi se Jozinović branio pred građanima”, oštar je Švegović koji je na čelo Koprivničkog Ivanca došao na izborima prije četiri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:24