POBUNA ZAPOSLENIH

Direktor kontrole leta optužen da zastrašuje radnike: ‘Tri su razloga zašto sam šefu sindikata dao otkaz‘

Sindikat je u javnost izašao s teškim optužbama, tvrde kako su već dvije godine žrtve zastrašivanja i samovolje Bagarića
Vlado Bagarić
 Ronald Gorsic/Cropix

Uvijek postoji potencijalna mogućnost da je sigurnost zračnog prostora ugrožena ako kontrolori leta na posao dolaze s grčem u želucu. A posljednja dva mjeseca zaposlenicima je teško jer ne prihvaćaju način na koji direktor Vlado Bagarić vrši pritisak na mene i želi mi dati otkaz, tvrdi Krešimir Rakoci, predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja.

Sindikat je u javnost izašao s teškim optužbama na račun direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlade Bagarića. Tvrde kako su već dvije godine žrtve zastrašivanja i samovolje direktora.

- Sve je počelo 2019. godine kada smo počeli pregovore o novom kolektivnom ugovoru što se poklopilo s pandemijom korone. Tada smo pristali na njegov prijedlog o smanjenju plaće od 15 posto na rok od pet mjeseci. Potom nam je želio smanjiti plaće za još 15 posto na što nismo pristali. Krajem srpnja potpisan je novi kolektivni ugovor - tvrdi Rakoci te dodaje da je nakon toga uslijedio pritisak na njega od direktora koji mu je dao otkaz, a otprije je imao opomenu pred otkaz.

Kao razlog, navedeno je jedno kašnjenje na posao te činjenica da nije prošao obaveznu provjeru stručnosti. Rakoci tvrdi da to nije istina i da je termin za provjeru stručnosti dobio kad je bio na godišnjem odmoru te da je provjeru prošao u kolovozu.

Radničko vijeće odbilo je zahtjev direktora koji je nedavno pokrenuo sudski postupak i tražio sudsku odluku za davanje otkaza. Na pitanje jesu li se s ovim problemom obratili Nadzornom odboru, Rakoci tvrdi da nisu jer je Nadzorni odbor formiran tek krajem prošle godine.

- Ne vršim pritiske na zaposlenike. To su neosnovane optužbe osobe koja manipulira zaposlenicima radi svojih osobnih interesa. Ako netko ugrožava sigurnost onda je to predsjednik sindikata jer je radio posao tri mjeseca, a nije položio provjeru stručnosti - kazao nam je direktor HKZP-a Vlado Bagarić.

- Nama je sigurnost na prvome mjestu. Konstantno prolazimo provjere domaćih i inozemnih nadzornih tijela i nemamo niti jednu prijavu za povredu sigurnosti - naglašava Bagarić.

Tvrdi kako je Rakociju potpisao otkaz zbog tri velika propusta koja je počinio.

- Odbio je raditi posao za koji je obučen pa je dobio opomenu pred otkaz. Potom nije došao na posao, nije se javljao i na kraju nije položio provjeru stručnosti - ističe Bagarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:14