Direktor Telekom Austrije: Takvog harača na mobitele nema nigdje

Hannes Ametsreiter predsjednik je Uprave Telekom Austria Grupe, predsjednik Uprave Mobilkoma Austria te ujedno nasljednik Borisa Nemšića. Ovih je dana posjetio Vipnet koji je dio Grupe.   



Koliko ste zadovoljni s Vipnetom?



- Vrlo sam zadovoljan. To je jedna od naših najvažnijih kompanija. Hrvatsko tržište je ključno za nas. Bilježimo pozitivne trendove, ali mislim da još imamo prostora za rast.    



Gdje vidite taj prostor?



- Postoje dva područja na kojima možemo rasti. Jedno su smartphonesi, jer će mobilni telefoni zaista postati medijska platforma budućnosti. Najbolji primjer kako bi ta platforma trebala izgledati   pokazao nam je Apple s iPhoneom. Drugo je područje bežični broadband, odnosno internet pristup za sve. U tijeku je prelazak s analognih na digitalno emitiranje TV signala i raspodjela dijela UHF područja koji se time oslobađa.   



Dakle, hrvatsko tržište vam odgovara?



- Nije dobro što su uvedene dodatne naknade, proporcionalne prihodima iz mobilne telefonije. U svakoj zemlji oko 30 posto BDP-a dolazi iz ICT sektora, gdje spadaju i telekomunikacije. Ako taj sektor opteretite nepotrebnim porezima, onda zaustavljate i rast BDP-a.



Iznenadio vas je taj tzv. harač?



- Da! Takvih ekstra naknada nema nigdje i to nije u skladu s europskim zakonima.



Koliko ste upoznati s navikama hrvatskih korisnika?



- Mnogo. Primijetio sam da vrlo brzo prihvaćaju nove usluge i uređaje. Na primjer, nedavno smo uveli Facebook uslugu preko mobilnih uređaja i tijekom samo dva mjeseca su Vip korisnici 100 milijuna puta išli na Facebook preko svojih uređaja.  



Sada oko četiri milijarde ljudi razgovara na mobitel. Plaši li vas ta brojka?



- Ni najmanje! To je izvrsno. Trendovi također govore u našu korist jer ćete za desetak godina u svijetu imati 50 milijardi SIM kartica.



Što mislite o tome da mnogi imaju dva mobitela?



- Ako netko ima dva mobitela,  s brojevima dva različita operatera samo zato da bi razgovarao, to znači da nismo dobro razumjeli korisnika. No,  nije neobično da imate dva mobitela, i to jedan za razgovor, a drugi za multimediju i internet.   



Što možemo očekivati u idućih pet godina?



- Puno smartphonea s kvalitetnim displayima koji imaju kombinaciju touchscreena i klasične tipkovnice. Možete očekivati puno veću ponudu i usluge. Osobno očekujem da će svi imati pristup internetu. Zašto neki budući Google ne bi nastao u Hrvatskoj? To je moguće jer nije stvar samo u novcu, nego i u idejama.




Klijenti ne moraju znati jeste li u krizi ili niste 

Telekomunikacije su privlačan sektor.



- Točno. To je dinamična industrija u kojoj se stvari brzo mijenjaju, svaki dan se događa nešto novo. 



Je li vas pogodila kriza?



- Nakon kiše uvijek dolazi sunce. Ako krize ima, doći će dan kada je više neće biti. Međutim, bez obzira na krizu, vi morate stalno raditi svoj posao. Vaši klijenti ne moraju znati jeste li u krizi ili ne. Priznajem, nisam zabrinut za budućnost.



Merita Arslani
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:28