NOVI MOMENT

Direktor u Lockheedu: ‘Hrvatska je iskazala interes za kupovinu naših nevidljivih borbenih aviona F-35‘

Predstavnik Veleposlanstva RH u Washingtonu nije zanijekao tvrdnju Grega Ulmera
F-35
 Joe Marino/Upi/Profimedia

Izvršni potpredsjednik velikog američkog proizvođača oružja Lockheed Martina Greg Ulmer izjavio je da je Hrvatska "pokazala interes" za kupovinu njihovih nevidljivih lovaca F-35, javlja Reuters.

Ulmer, zadužen za sektor aeronautike u Lockheedu, to je rekao prilikom konferencijskog poziva s novinarima, kojima je iznio da su za borbene lovce pete generacije zainteresirani i Kanada, Finska i Švicarska, a među mogućim kupcima spominju se i Grčka, Španjolska te države s istoka Europe i Bliskog istoka.

Nije pojašnjavao u kojem kontekstu je Hrvatska iskazala svoj interes, s obzirom da su službene informacije iz Zagreba da, uz ponude francuskih Rafalea, švedskih Gripena i rabljenih izraelskih F-16, razmatra američku ponudu za novi F-16 Block 70, dok se F-35 ne nalazi u službenoj ponudi.

Reuters je kontaktirao hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu iz kojeg nisu zanijekali interes za F-35.

- Mi evaluiramo ponudu novih američkih aviona F-16 Block 70/72, zajedno s nekim drugim ponudama na našem natječaju za višenamjenske borbene avione, bilo nove bilo rabljene, navodi se u odgovoru iz veleposlanstva u kojem se uopće nisu referirali na pitanje aviona F-35.

Podsjetimo, ponude za borbene zrakoplove Hrvatskoj, prema službenim informacijama, su dostavili SAD za novi avion F-16 Block 70, Izrael za korišteni F-16 Block 30 te Francuska za korišteni Rafale, a Švedska za JAS-39 C/D Gripen. Faza dostave ponuda je završila i započeo je proces evaluacije.

Hrvatska bi Vlada odluku o odabiru novog borbenog aviona morala donijeti, kako je Jutarnji nedavno pisao, najkasnije do 1. svibnja, i to je garancija da se ugovor s odabranim ponuditeljem potpiše do kraja godine.

No, gotovo je sigurno da novi borbeni avion hrvatski piloti neće moći koristiti 2024. godine kada istječu resursi postojećim MiG-ovima. Stoga će se morati pronaći novo rješenje kako premostiti vrijeme između spuštanja MiG-ova i preuzimanja novog aviona te njegove upotrebe u Hrvatskoj, kako su rekli suguvornici Jutarnjeg prije dva tjedna.

Predstavnici Lockheed Martina, proizvođača aviona F-16 Block 70, već su objavili da im je za proizvodnju i isporuku od potpisa ugovora potrebno tri do četiri godine. Dakle, ako bi se ugovor potpisao ove godine, avioni bi bili isporučeni 2024. ili 2025. godine.

Reuters podjeća da je Hrvatska imala namjeru kupiti 12 korištenih borbenih zrakoplova F-16 Barak od Izraela, ali je dogovor propao 2019. godine jer je SAD blokirao prodaju.

- Nabavom višenamjenskog borbenog aviona Hrvatska će za sljedeća tri desetljeća dobiti 12 suvremenih aviona 4. generacije (10 jednosjeda i 2 dvosjeda) koji će zamijeniti MiG-ove 21, čiji resursi istječu krajem 2024. godine. Kao članica NATO-a, Hrvatska će time ne samo sačuvati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva već će ih i značajno unaprijediti te mnogo djelotvornije moći štititi svoj zračni prostor i teritorijalni integritet, istaknuto je svojevremeno u priopćenju hrvatske Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 19:35