DRAMA U SISKU

DIREKTORU SISAČKE RAFINERIJE STIGAO MAIL IZ BUDIMPEŠTE 'Gasimo vas već prvog dana iduće godine'; GRADONAČELNICA SISKA 'Premijeru, tražimo odgovore!'

 
 Marko Todorov / CROPIX

SISAK - MOL gasi Rafineriju nafte Sisak 1. siječnja ili 1. svibnja iduće godine. Potvrđuje to e-mail upućen vodstvu sisačke Rafinerije, sadržaj kojeg je javnosti obznanio Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak.

Naime, direktoru Rafinerije Sisak Damiru Butkoviću upućen je e-mail s uputama za izradu biznis-plana 2020-2021. u kojem stoji kako će se u sustavu raditi dvije verzije plana: jedna je da rafinerija prestaje s radom 1. siječnja, a druga da Rafinerija Sisak prestane s radom 1. svibnja 2019. godine.

- Ovim putem vas obavještavamo da će se u sustavu raditi dvije verzije plana: Prvi case je kada rafinerije nafte Sisak ne radi od 1. 5. 2019: drugi case je slučaj kada Rafinerija Sisak ne radi već od 1.1.2019. godine. Ljudski resursi su obaviješteni o izradi dvije verzije plana i sukladno tome će pripremiti troškove. Odljev zaposlenih planiran je u razmaku od šest mjeseci nakon prestanka rada rafinerijskog postrojenja. Najljubaznije vas molim da sukladno tome vi pripremite dvije verzije plana ukoliko je potrebna promjena u razini troškova. Prvi case koji ćemo unositi u sustav je onaj gdje Rafinerija Sisak radi do 1. 5. 2019. godine, a nakon toga prestaje s radom. Rokovi ostaju kao što su prvotno definirani - stoji u e-mailu s vrlo preciznim uputama i rokovima.

Što će grad Sisak učiniti glede toga, upitao je na sjednici Gradskog vijeća Siska gradski vijećnik Predrag Sekulić, inače koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak. Odgovarajući na pitanje gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček istaknula je kako gradske vlasti Siska u tom pogledu ne mogu učiniti ništa, te će tražiti odgovor od hrvatske Vlade.

-Tražit ću od premijera Plenkovića da mi s da ili ne odgovori hoće li Vlada dopustiti gašenje Rafinerije nafte Sisak, bez uopćenih i dvosmislenih floskula, jer svi vrlo dobro znamo da bez pristanka Vlade ne može proći niti jedna odluka o zatvaranju toga postrojenja. Kada u Sisak stigne odgovor iz Vlade, znat ćemo što nam je činiti, rekla je sisačka gradonačelnica.

O planovima zatvaranja Rafinerije nafte u Sisku oglasio se i Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak. Iz stožera tvrde kako je u tijeku novi vid pritiska na radnike rafinerije u Sisku i nastavlja:

- Dok su radnici koristili godišnje odmore, u Ini su pojedine službe radile punom parom. Samo 23 dana nakon zatvaranja postrojenja FCC u Sisku, donesen je prijedlog odluke za konačno zatvaranje rafinerije u Sisku. Iako su prezentiravši ovakav "krnji" način rada rafinerije iz Uprave INE tvrdili da će osigurati budućnost rafinerije do najmanje 2022. godine i usprkos tome što su prezentirali da ovaj način rada donosi dobit, ostvaruju se predviđanja Stožera. Radi li se o sustavnom neznanju ili ipak o realizaciji dugo planiranih aktivnosti i neprijateljskom preuzimanju Ine od strane MOL-a? Navode se, u dostupnim nam podacima elektronske pošte, dva moguća scenarija u razdoblju od 5 mjeseci. Stožer stoga upozorava i javno pita:

- Da li je Vlada Republike Hrvatske upoznata sa ovim planovima i skorim donošenjem odluke, ili mađarski Mol bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u upravi?

- Ako je Vlada RH upoznata sa ovim planovima, znači li to da je odustala od rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine, a savjetnici su samo još jedan u nizu načina za pranje novca?

- Zašto Vlada RH ne želi primiti predstavnike Stožera, poslušati i proučiti podatke koje posjeduju, a koji nedvojbeno ukazuju kako se radi o manipulacijama u poslovanju rafinerije u Sisku?

- Pet godina upozoravamo, predvidjeli smo sve planove i poteze MOL-a. Zašto nas Vlada RH ne vidi kao ozbiljne partnere u borbi za opstojnost INA-e i opstojnost energetske neovisnosti u cjelini?

Stožer za obranu RNS je u veljači i ožujku mjesecu ove godine upozoravao u više navrata kako će obustava rada najprofitabilnijeg postrojenja u rafineriji ubrzo dovesti do zatvaranja cijele rafinerije u Sisku, što se ovim dopisima i potvrđuje. Odluka nije donesena i nije još kasno za zauzeti državnički stav, a Vlada RH još može pokazati da je ravnopravni partner sa drugim suvlasnikom Mol-om“, stoji u priopćenju Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52