SUROVA PLANINA

Discovery Channel: Velebit, uz Bermudski trokut, među najopasnijim mjestima na svijetu

Velebit je uz Bermudski trokut, pustinje južne Kalifornije i Amazonu uvršten među najopasnija mjesta na svijetu u popularnom dokumentarnom serijalu “Man, Woman, Wild”, koji za Discovery Channel zajedno produciraju supružnici Mykel Hawke i Ruth England.

Zaostale mine iz Domovinskog rata, pećine koje se urušavaju, strmi usponi na jakom suncu i vjetru te potpuna izolacija na vrhu planine samo su neki od ekstremnih uvjeta koje su iskusili na Velebitu za koji tvrde da je prekrasan, ali surov.

“Man, Woman, Wild” je dokumentarni serijal koji se s puno uspjeha redovito prikazuje na Discoveryju od 2010., a hrvatski gledatelji epizodu posvećenu Velebitu, pod nazivom “Hrvatska spiljska odiseja”, moći će pogledati u ponedjeljak, 3. rujna, u 20 sati. Serijal je zamišljen tako da ih se ostavi same na opasnoj lokaciji četiri dana i četiri noći samo s odjećom i nožem.

Epizoda na Velebitu počinje u podzemnoj pećini u kojoj par izbjegava provalije i padajuće stalaktite i traže protok zraka kako bi izašli na površinu. Tamo ih, pak, čekaju neobilježena minska polja i potraga za vodom na visokim temperaturama.

Podučavaju gledatelje tehnikama preživljavanja koje, ovisno o lokaciji na kojoj snimaju, uključuju hranjenje tarantulama, škorpionima, zmijama... Hawke je kao bivši član Zelenih beretki u 20 godina karijere prošao je od borbe protiv pobunjenika i uvježbavanja UN-ovih mirovnih snaga u ratom podijeljenoj Africi, vođenja ratne klinike do izviđanja i akcija spašavanja za vrijeme vrhunca kolumbijskog rata zbog droge. Ni za njegovu suprugu ovo nije prvo iskustvo divljine. Ruth England snima dokumentarce o prirodnim fenomenima, plemenskim društvima i egzotičnim životinjama po cijelom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:08