SAMOZAPOSLENI?

DISKRIMINATORNA PRAKSA ZA DIO TURISTIČKIH DJELATNIKA Brišu ih sa burze, počeli su tražiti i povrat naknade

 
 Neja Markičević / CROPIX

Regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odnedavno su počeli primjenjivati praksu po kojoj turistički vodiči, nakon izdavanja rješenja o odobrenju za pružanje usluga turističkog vodiča od strane Ureda za gospodarstvo te upisom u Središnji registar turističkih vodiča, stječu status djelatnika slobodnog zanimanja, piše Slobodna Dalmacija.

Time, prema tumačenju Zakona o obavljanju usluga u turizmu, doživotno gube mogućnost prijave na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i prava za nezaposlene osobe nakon eventualnih isteka ugovora o radu kod poslodavaca.

Hrvatski zavod za zapošljavanje čak je od pojedinih vodiča s područja Istre zatražio da vrate naknade za nezaposlene koje su im dodijeljene i koje su ostvarili u skladu sa zakonskim odredbama, i sredstva koja su im dodijeljena kroz mjere poticanja samozapošljavanja...

– Prema zakonu, status slobodnog zanimanja stječe se upisom u registar poreznih obveznika, a nas zanima na temelju kojih zakonskih odredbi su nas proglasili "samozaposlenima" dobivanjem licencije turističkog vodiča i zašto smo uopće svrstani u kategoriju slobodnih zanimanja? – samo su neka od pitanja koja su članovi Sekcije turističkih vodiča Udruženja obrtnika Split u utorak, nakon internog sastanka, odlučili staviti na "papir" i uputiti na adrese Ministarstva turizma, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva financija.

Djelatnicima slobodnih zanimanja, tvrde iz Sekcije, smatraju, među ostalim, i turističke djelatnike, a naglašavaju da nigdje nije navedeno koja sve zanimanja tu spadaju. U Zakonu o turizmu se spominju pružatelji usluga u turizmu i među njima su nabrojeni turistički vodiči, ali i mnoga druga zanimanja koja nemaju status slobodnih zanimanja kao što je slučaj kod vodiča.

– S obzirom na činjenicu da su se lokalne podružnice institucija koristile različitim tumačenjem zakonskih odredbi u odnosu na dosadašnje prakse, zabrinuti smo diskriminatornim stavom te nejednakim položajem u odnosu na druge profesije na tržištu rada. Slijedom navedenoga, tražili smo odgovore i pojašnjenja nadležnih ministarstava bismo utvrdili rješenje te ponudili našim članovima pravodobne informacije o njihovu statusu. Po svim navedenim točkama, Sekcija turističkih vodiča Split surađuje s udruženjima turističkih vodiča Splitsko-dalmatinske županije i predsjedništvom Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske – doznajemo od Viktorije Modrić, članice Sekcije.

– Trebali bismo imati pravo opredjeljenja na to želimo li raditi kao obrtnici, imati slobodno zanimanje ili raditi na ugovor o djelu. A ne da nas automatizmom smatraju uvijek zaposlenima i da nemamo nikakva prava nezaposlenih osoba iako ne radimo – žali se Modrić.

– Ma i da spadamo u slobodnu djelatnost, ne može se ona aktivirati samim dobivanjem rješenja – dodaje Modrić.

Turistički vodiči su zbunjeni i ne znaju što im je činiti, ljutiti su zbog lošeg odnosa prema njima i najavljuju prosvjed u Zagrebu, na kojem očekuju brojne vodiče.

– Izgleda da smo mi nigdje i ne možemo ništa, jedan zakon nalaže jedno, a drugi anulira to isto. Pojedini turistički vodiči prije više godina su dobivali naknade za nezaposlene, a danas to više nije moguće. Nadalje, jedni kažu da možemo biti obrtnici, drugi kažu da ne možemo, a koliko čujemo od turističkih vodiča, neki uredi ili ispostave za gospodarstvo više ne izdaju obrtnice jer ni oni ne znaju smiju li izdavati dozvole za otvaranje obrta. Ne znamo više što nam je činiti, a zbog birokracije i nedefiniranog statusa u problemu je više od tisuću hrvatskih vodiča u RH – žali se Ivo Luketa,predsjednik Društva turističkih vodiča Split, piše Slobodna Dalmacija.

Potvrda HZZ-a

Hrvatski zavod za zapošljavanje nam je i službeno potvrdio točnost naših tvrdnji. Vodiči su nakon upisa u registar zauvijek izbrisani sa Zavoda.

– Člankom 10. Zakona o tržištu rada propisano je da se nezaposlenom osobom smatra osoba sposobna ili djelomično sposobna za rad, u dobi od 15 do 65 godina, koja nije u radnom odnosu, aktivno traži posao i raspoloživa je za rad te nema registriran obrt, slobodno zanimanje ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva. Kada se utvrdi da je osoba u trenutku podnošenja zahtjeva za upis u evidenciju nezaposlenih osoba imala registrirano slobodno zanimanje, ona se ne može smatrati nezaposlenom osobom, pa se ne može prijaviti niti voditi u evidenciji nezaposlenih osoba, a posljedično niti ostvariti pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti – navode u svom odgovoru iz Odsjeka za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i nastavljaju da će se nezaposlena osoba koja se nalazi u evidenciji i koja ostvaruje pravo na naknadu prestati voditi u evidenciji i prestat će joj važiti pravo na novčanu naknadu.

Na pitanje mogu li vodiči naknadu za nezaposlene ostvariti jedino ako vrate stečene licencije za turističke vodiče, također nam odgovaraju pozitivno.

– Osoba koja prvog dana nakon prestanka radnog odnosa više nije upisana u registar/upisnik turističkih vodiča može se smatrati nezaposlenom osobom i može ostvariti predmetno pravo ako ispunjava i sve druge Zakonom propisane uvjete za navedenu naknadu - poručuju iz HZZ-a.

Luketa: Možemo i mi na Markov trg!

Zajednički cilj svih vodiča u RH je boriti se za izbacivanje formulacije kojom spadaju u slobodna zanimanja, što ih koči u mnogo čemu, isto kao i registar turističkih vodiča, za čije postojanje Luketa tvrdi da je upitno.

– Ministarstvo turizma nas je dovelo u nezavidnu situaciju jer pokušavaju novim pravilnikom o zaštićenim lokalitetima u RH izbaciti već zaštićene lokalitete i gotovo cijelu Hrvatsku "otvoriti" za strane turističke vodiče kako bi mogli dolaziti kod nas i raditi bez licencije, bez polaganja stručnog ispita za vodiče po županijama, bez točnih i pravih informacija o našoj povijesti, umjetnosti i gradovima. S obzirom na spomenuto, svi mi, turistički vodiči, pitamo se koja je svrha našeg postojanja. Dosta nam je ovog apsurda i lošeg tretiranja i ako nam Ministarstvo turizma i druga ministarstva ne iziđu u susret, ne definiraju naš status, ne zaštite lokalitete i ne povuku određene poteze koji idu u korist vodiča, turistički vodiči će organizirati razgled Markova trga u Zagrebu, odnosno prosvjed, na kojemu će se sigurno skupiti veliki broj naših kolega, turističkih djelatnika koji žele da se nepravda prema turističkim vodičima ispravi. Čini nam se da samo posjet Svetom Marku donosi rezultate i uslišava molitve – kazuje Ivo Luketa, predsjednik Društva turističkih vodiča Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:36