MAZUT U KNINSKOJ RIJECI

DIV grupa: 'Nismo utjecali na ekološki incident, laguna s otpadom nije ni u vlasništvu grupe'

 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

DIV Grupa nje imala nikakav utjecaj na ekološki incident prošlog vikenda kad su se u kninsku rijeku Orašnicu prelile otpadne vode s mazutom iz lagune koju je koristila bivša tvornica Tvik, a koju je kupio DIV, stoji u današnjem priopćenju DIV-a te se ističe da zemljište lagune nije u vlasništvu grupe, niti ona s njime gospodari.

U priopćenju Div Grupe stoji da grupa izražava žaljenje zbog incidenta, ali ističe da je uzrok mazut koji je u laguni završio davno prije nego je DIV preuzeo nekadašnji tvornicu Tvik, te da na incident nije imao nikakav utjecaj pa i ne snosi nikakvu odgovornost.

"Davno onečišćene lagune veliki su ekološki problem već dugi niz godina. Riječ je o mazutu koji je u laguni završio davno prije nego je DIV grupa preuzela Tvik. U danima kada rastu vodostaji taj mazut se prelijeva u rijeku Orašnicu. To su sve posljedice rada tvornice prije rata kada je korištena priroda za zaustavljanje otpadnih voda", stoji u priopćenju DIV-a.

DIV smatra važnim naglasiti da zemljište na kojem su onečišćene lagune nije u vlasništvu ni u posjedu, a niti s njim gospodari DIV. U priopćenju se navodi i da se od rata, dakle i prije nego je DIV grupa kupila imovinu od bivše tvornice Tvik, proizvodni proces unaprijedio i koristi se pročistač voda.

Ističe se da DIV ni nema potrebe za korištenjem laguna. "Grupa je dodatno unaprijedila postupak zaštite okoliša, pa u procesu pročišćavanja vodu prije ispuštanja tretira u složenom procesu fizikalno-kemijske obrade. Putem Operativnog plana uključena je u Državni plan mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja te u slučaju onečišćenja prema istom redovito i postupa" navodi DIV grupa.

U slučaju zadnjeg izlijevanja, odnosno onečišćenja rijeke Orašnice, DIV tvrdi da je postupio prema obvezama iz plana.

Na teren je izašla i inspekcija koja je nalazom utvrdila da grupa ničim nije uzrokovala problem izlijevanja, već je on posljedica porasta vodostaja i nesaniranih laguna. Nadalje, proglasili su I. stupanj onečišćenja voda te su postupak sprječavanja širenja i otklanjanja posljedica prebacili na specijaliziranu tvrtku. Na kraju priopćenja Div grupa izražava žaljenje, te ponavlja kako na incident nije mogla utjecati, a ističe da u Kninu zapošljava i pomaže stanovništvo u raznim društvenim aktivnostima.

"Nama je apsolutno u cilju da imamo čistu i zdravu okolinu i u tom smislu činimo sve što je u našoj moći da unaprijedimo život u Kninu ", stoji u priopćenju DIV Grupe koje je potpisao član Uprave Dalibor Marjanović.

Na problem prelijevanja otpadnih voda godinama već upozoravaju iz Ekološke udruge 'Krka' Knin. U udruzi tvrde da tvornica DIV, koja proizvodi vijke, radi s teškim metalima u neposrednoj blizini Krke, a da nema vodopravnu i okolišnu dozvole.

I saborski zastupnik Mosta Miro Bulj upozorio je jučer na ekološki incident te pozvao ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da zaštiti vode u Dalmatinskoj zagori.

"Dogodilo se nešto što je na razini ekološke katastrofe, jučer je otrovni industrijski otpad iz tvornice DiV u Kninu dospio i u rijeku Krku i došao do Nacionalnog parka Krka, a vodu iz Krke koristi cijelo šibensko područje, rekao je Bulj na početku saborske rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 19:05