KAOS ZBOG ŠTRAJKA

DIVJAK 'Kraj školske godine za maturante do 29. svibnja, za ostale učenike mora završiti do 26. lipnja. Svaka škola odlučuje autonomno'

Blaženka Divjak
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak da, prema planu nadoknade izgubljenih nastavnih dana u štrajku, nastava za maturante mora završiti do 29. svibnja, a za sve ostale učenike do 26. lipnja.

Svaka škola autonomno će odlučiti kako će odraditi dane izgubljene u štrajku - subotom ili praznicima, a ministarstvo je odredilo samo kraj nastave, istaknula je Divjak u objavi na Facebooku.

Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

"Ministarstvo je to pokušalo napraviti tako da maturanti ništa ne gube vezano uz upise na fakultete i da završetak bude fiksan, kako bi oko 20. srpnja sve bilo gotovo i svjedodžbe bile podijeljene 22. srpnja", rekla je ministrica.

Pri tom se nastavni dani moraju za maturante nadoknaditi do 29. svibnja. Nakon nekoliko dana odmora, u lipnju kreću ispiti za maturu, pojasnila je Divjak u facebook objavi uživo u kojoj je odgovarala na pitanja učenika o reformi obrazovanja.

Škole moraju nadoknaditi nastavne dane izgubljene u štrajku kako bi ispunile zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante.

Štrajk sindikata osnovnih i srednjih škola, zbog zahtjeva za povećanjem koeficijenata prosvjetnim radnicima, trajao je od 10. listopada do 3. prosinca, pri čemu su učenici izgubili ukupno 16 dana nastave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:55