BIVŠA MINISTRICA

Divjak o Dijani Vican: ‘Optužbe su ozbiljne... Suradnja s njom? Pokušala je zaustaviti reformu, tražila sam da ju maknu‘

Divjak je bila na čelu MZO-a od lipnja 2017. do srpnja 2020., a na početku njezina mandata na čelo povjerenstva za provedbu reforme obrazovanja imenovana je Dijana Vican

Blaženka Divjak

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Nakon što je u ponedjeljak u USKOK-ovoj akciji u Zadru zbog sumnje na koruptivna kaznena djela uhićena donedavna rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u kratkom je razgovoru za Jutarnji izjavila kako je svima u interesu da se ova ozbiljna optužba čim prije istraži i odgovorni privedu pravdi, ali da se pritom ne stigmatizira cijelu akademsku zajednicu.

Divjak je bila na čelu MZO-a od lipnja 2017. do srpnja 2020., a na početku njezina mandata na čelo povjerenstva za provedbu reforme obrazovanja imenovana je Dijana Vican. Divjak s njom nije uspjela uspostaviti suradnju, a nakon što je inzistirajući na njezinoj smjeni zaprijetila odlaskom iz Vlade, Vican je razriješena s pozicije.

Kao ministrica niste dobro surađivali s rektoricom Vican. Iz kojih razloga?

Jedan od najvažnijih projekata, zbog kojih sam pristala biti ministrica, bilo je nastavak provođenja kurikularne reforme u školama. Plan je bio da se postojeći kurikularni dokumenti, nastali temeljem Strategije do 2016, recenziraju u međunarodnom recenzentskom postupku te da postojeći mentori nastave s edukacijama učitelja i da se kurikularna reforma uvede u škole u sljedeće dvije godine.

Rektorica Vican je tada bila predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva.

Da, i pokušavala je sve te reformske procese zaustaviti, marginalizirati ili ideološki obojiti. S njom se nisam slagala niti oko suštine reforme, niti oko organizacije procesa, a niti oko ključnih stručnjaka koje je Povjerenstvo imenovalo prije nego sam postala ministrica. Tako da sam inzistirala da se nju razriješi s te pozicije, što se na kraju i dogodilo.

Zašto niste željeli odobriti Sveučilištu u Zadru dodatna sredstva za gradnju studentskog doma, što vam je bilo sporno?

Ministarstvo je svim kapitalnim projektima iz područja obrazovanja i znanosti, koji su se financirali iz EU fondova, osiguravalo obavezno nacionalno sufinanciranje od 15 posto, pa je to bilo osigurano i za Zadar. Dodatna sredstva su se mogla odobriti ako je postojao opravdani razlog, čista dokumentacija i raspoloživa sredstva u državnom proračunu. Očito barem jedan kriterij nije bio ispunjen.

Zašto ste odbili prisustvovati svečanosti polaganja kamena temeljca za taj kapitalni projekt Zadarskog sveučilišta?

Ne sjećam se.

Do koje je mjere je uhićenjem bivše rektorice inkriminirano Zadarsko sveučilište? Narušava li se time dodatno ugled javnih sveučilišta?

Kada god se visokopozicionirana osoba sveučilišta nađe u ovakvoj poziciji to nanosi veliku štetu ugledu toga sveučilišta, ali i akademske zajednice u cjelini. Nama je svima u interesu da se ova ozbiljna optužba čim prije istraži i da se odgovorni privedu pravdi te da se pri tome ne stigmatizira cijela akademska zajednica u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:19