NASTAVA NA DALJINU

DIVJAK O ZAVRŠETKU ŠKOLSKE GODINE 'Sutra objavljujemo raspored i plan. Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome'

 Goran Mehkek / CROPIX

O mogućnosti skorog ponovnog otvaranja škola, državnoj maturi i nastavi na daljinu na N1 televiziji je govorila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Rekla je da ništa ne može biti savršeno, no dio nastave na daljinu se odvija dobro. Najavila je i da se polaganje državne mature, u dogovoru s epidemiolozima, planira od 8. do 29. lipnja te istaknula da tako planiraju i susjedne Slovenija i Austrija.

'Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo osim što bismo odgađali. Ovako imamo rezervne scenarije. Išli smo i da maksimalno smanjimo vrijeme koje učenici provedu u pisanju državne mature', rekla je Divjak i ponovila da će se gradivo drugog polugodišta završnog razreda srednjih škola ocjenjivati, ali u maturu to gradivo neće ulaziti, ili će ući u ograničenom obliku.

Kada je riječ o ponovnom otvaranju škola, te će planove Divjak objaviti sutra, no ističe da će nastava za većinu učenika i dalje biti online.

'Sutra ćemo objaviti sam raspored kada se s kojim scenarijem kreće. Ako gospodarstvu želite dati priliku da se pokrene, morate omogućiti da roditelji mogu sigurno skrbiti o djeci - ili kod kuće ili da tu ulogu preuzme škola. Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Za djecu za koju roditelji smatraju da ne trebaju ići u školu, neće ići u školu. Osigurat ćemo alternativne načine.'

Ipak, nastava se neće moći održavati na isti način kao ranije zbog održavanja fizičkog razmaka, zbog čega će velika većina učenika do kraja školske godine nastavu odraditi na daljinu.

Osvrnula se i na zaključivanje ocjena na kraju školske godine.

'Dali smo jasnu uputu - uzima se sve što je do školi bilo, u nastavi na daljinu trebaju se dati još dvije ocjene, što možda neće biti moguće iz, primjerice, tjelesnog. Treba osluškivati i u kakvim uvjetima učenici rade. Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće', kaže Divjak i dodaje da treba biti svjestan i situacija u obiteljskom domu, te da se učenik ima kome obratiti ako postoji neki problem.

Kada je pak riječ o visokom obrazovanju, još će se raspraviti o tome na koji način će se braniti završni i diplomski radovi, no e-učenje neki fakulteti izvrsno provode.

'Mi smo u pionirskom pothvatu', istaknula je ministrica Divjak u gostovanju na N1 televiziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:38