PREPISALI JOKIĆEVU REFORMU

DIVJAK REAGIRALA ZBOG PREPISANOG HRVATSKOG KURIKULUMA Crna Gora izrazila žaljenje: 'Nadamo se da to neće utjecati na našu suradnju....'

Dan nakon što je Jutarnji list otkrio da su u Crnoj Gori od riječi do riječi prepisali dio reforme školstva nastale pod vodstvom Borisa Jokića, ministrica znanosti i obrazivanja Blaženka Divjak stupila je u kontakt s ministarstvom naših susjeda kako bi provjerila o čemu se zapravo radi.

Crnogorci su, kako su već u utorak priopćili, priznali da su iskoristili neke predmete iz hrvatskog kurikuluma i da im je žao zbog novonastale situacije kao i da su tehničkom greškom propustili navesti izvor. Boris Jokić je još jučer rekao da nije u redu da netko drugi preuzme rad 500 hrvatskih učitelja bez ikakvog pitanja i pozvao je ministarstvo na reakciju.

Divjak je brzo reagirala, ali u zajedničkom priopćenju hrvatskog i crnogorskog ministarstva samo stoji da se očekuju dodatne informacije nadležnih službi vezano uz ovo pitanje...

Zajedničko priopćenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Ministarstva prosvjete Crne Gore prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Ministarstvo prosvjete Crne Gore stupilo je u kontakt vezano uz izradu dijela predmetnih programa Crne Gore na temelju kurikularnih dokumenata Republike Hrvatske od strane Zavoda za školstvo Crne Gore.

Ministarstvo prosvjete Crne Gore izrazilo je žaljenje zbog nastale situacije, uz uvjerenje obiju strana kako to neće utjecati na dosadašnju izuzetno kvalitetnu suradnju dviju država u području obrazovanja.

Istaknuto je kako je riječ o dokumentima koji su i dalje podloga za hrvatsku obrazovnu reformu, ali i kako je Republika Hrvatska spremna dijeliti svoja iskustva u reformskim procesima, u skladu s uvriježenim modusima suradnje. Zaključeno je i da je rezultat rada više od pet stotina stručnjaka Republike Hrvatske pokazao kvalitetu koji je prepoznata i izvan granica Republike Hrvatske.

Obaveza svakog državnog tijela jest kreiranje vlastitih rješenja, uz mogućnost oslanjanja na praksu drugih, vodeći računa o zaštiti njihovog intelektualnog vlasništva. Stoga oba ministarstva očekuju dodatne informacije nadležnih službi vezano uz ovo pitanje, s ciljem brzog rješenja situacije u korist prije svega djece, kao najvažnije strane, čija je dobrobit u svakom trenutku prioritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 23:23