OPOZIV

'DIVJAK SIGURNO OSTAJE U VLADI, NIKOME SE JOŠ NE DA NA IZBORE' Provjerili smo među zastupnicima trese li se ministričina pozicija

Blaženka Divjak
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministrica Blaženka Divjak sigurno će ostati u Vladi. Ne očekujem na glasovanju nikakve probleme, iako su i neki od naših zastupnika poput Lovre Kuščevića izjavili kako će glasati po savjesti - komentirao je u četvrtak jedan HDZ-ov saborski zastupnik. Dodaje kako je uostalom oporba ta koja mora skupiti 76 glasova.

U Saboru se u petak, naime, glasa o prijedlogu oporbe za smjenom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Prethodno je o tome održana i šestosatna saborska rasprava koja je završila u četvrtak poslije tri sata ujutro i na kojoj je do kraja ostalo tek osam zastupnika.

Gotovo nitko od saborskih zastupnika s kojima smo u četvrtak razgovarali ne očekuje iznenađenja kad je riječ o glasanju, pa ni kad se radi o stranci Milana Bandića te njegovih ”žetončića”.

“Nikome se sada ne da na izbore”, komentirao je jedan od naših sugovornika. Dodaje tek kako je moguće da se neki zastupnici ne pojave.

Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, u četvrtak je kazao da ne očekuje pad Vlade zbog ministrice Divjak.

“Očekujem da je HDZ-u, Bandićevoj stranci, HNS-u i ostalima u parlamentarnoj većini ipak draže ostati na vlasti nego što im je manje draga ministrica Divjak i HNS da bi zbog toga išli u prijevremene izbore”, rekao je Bauk novinarima u Saboru. Smatra da premijer Andrej Plenković nije dovoljno branio ministricu.

“To sasvim sigurno nije bila tvrda obrana, kao što je najavio tvrdu kohabitaciju. To je bilo odrađivanje s nužnim minimumom da se ostavi dojam da je on brani iako nijednom nije spomenuo njeno ime u raspravi”, rekao je Bauk, koji ne vidi problem u tome što je na raspravi ostalo samo osam zastupnika.

“Sve što smo napisali u zahtjevu za opozivom izrekli smo u raspravi”, rekao je Bauk i dodao: ”Vidjet ćemo na glasanju hoće li netko od zastupnika vladajuće većine eskivirati glasanje ili biti suzdržan ili možda glasati za naš prijedlog pa ćemo moći reći više. Netko je zbog štrajka učitelja trebao snositi političku odgovornost. Ako to nije ministrica, onda je to Vlada. Na kraju će se sve zbrojiti na izborima.”

Mostov Miro Bulj u četvrtak je, komentirajući noćnu raspravu o Divjak, kazao da ona nije odgovorila ni na jedno pitanje.

“Iako nismo potpisnici zahtjeva, podržat ćemo razrješenje ministrice Divjak”, rekao je Bulj.

Ministar graditeljstva, HNS-ov Predrag Štromar, u četvrtak je uoči sjednice Vlade izjavio kako je siguran da će na glasanju u petak ”pobijediti zdrav razum”.

“Svatko razuman će za ministricu radije imati Divjak, koja je sposobna, kvalitetna i znanstvenica, nego da to bude netko od ovih politikanata kao što su Maras, Grmoja i Pernar”, smatra Štromar. Na komentare novinara da je dio HDZ-a protiv koalicije HNS-a i HDZ-a, pa time i protiv same ministrice, Štromar je odvratio da je HNS u koalicijskoj Vladi i da će posao raditi do kraja mandata Vlade.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je zahtjev oporbe za smjenom ministrice jeftino politiziranje te je istaknuo da je pozicija ministrice Divjak sigurna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:10