VREMENSKA NEPOGODA

Divlja oluja u Zagrebu okretala avione kao da su igračke: Pogledajte kakav je kaos bio u Lučkom

Hangar u kojemu su bili avioni je neprepoznatljiv, vjetar je raznio krov i znatno oštetio konstrukciju
Oštećeni zrakoplovi u Lučkom
 Facebook

U subotu u večernjim satima područje Zagreba pogodilo je jako nevrijeme. Uz obilan pljusak i grmljavinu padala je i tuča, a puhao je olujan vjetar.

Informacije o počinjenoj šteti tek su počele pristizati, a kakve je posljedica nevrijeme ostavilo u Lučkom zorno svjedoče fotografije koje je na Facebooku objavila Hrvatska udruga kontolora letenja.

Hangar u kojemu su bili zrakoplovi je neprepoznatljiv, siloviti vjetar raznio je krov i znatno oštetio konstrukciju hangara. Dijelovi konstrukcije oštetili su zrakoplove u hangaru, a letjelice na pisti završile su na krovu.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite potvrdili su da je materijalna šteta prouzročena na dva krova obiteljske kuće u Ježdovcu, gdje je oštećen i hangar Aerokluba Zagreb i prevrnuto nekoliko manjih zrakoplova.

Zabilježeno je i rušenje nekoliko stabala na prometnice.

image
JVP Zagreb

Ogromna šteta

Portal Avioradar doznaje da su oštećena 3 zrakoplova, od kojih je dvije Cessne olujni vjetar prevrnuo (Cessna 150 9A-DEY i Cessna 172 9A-DMJ), dok je još jedan zrakoplov (Piper PA-18 Super Cub; 9A-DBS) stradao prilikom djelomičnog urušavanja krova i vrata hangara Aerokluba Zagreb. U istom hangaru je zbog rušenja krovnih ploča stradala i motorna jedrilica Scheibe SF.25B Falke reg. oznaka 9A-DGZ. Dodatno, 4 vojna helikoptera Mi-171 su trenutno neoperativni zbog oštećenja rotora.

Uz sve navedeno, nevrijeme je oštetilo i benzinsku crpku, dok je na hangaru Delta Aira vjetar otkinuo platno i djelomično urušio nosivu konstrukciju. Također, na hangaru MUP-a vjetar je dignuo krov. Tijekom noći na aerodromu su intervenirali i vatrogasci, koji su ispumpavali veliku količinu oborinske vode sa stajanke, piše Avioradar.

Kratkim priopćenjem oglasila se i zagrebačka Policijska uprava.

- Jučer, 3. listopada između 20 i 22 sata uslijed nevremena na područje Grada Zagreba i okolice poplavljeno je više podrumskih prostorija, stanova, kuća, dvorišta, cesta i garaža. U Ježdovečkoj ulici limeni krov pao je s kuće te oštetio električne vodove, uslijed događaja promet je bio obustavljen. U Gornjostupničkoh ulici konstrukcija krova s kuće u izgradnji je također oštetila vodove. Materijalna šteta ja zasad neutvrđena, navodi se u policijskom priopćenju.

Nevrijeme diljem Hrvatske

Iz Ravnateljstva civilne zaštite objavili su i podatke o posljedicama nevremena u ostatku Hrvatske.

Na području Zadarske županije zaprimljeno je više dojava o srušenim stablima, električnim i telefonskim stupovima te razbacanim predmetima, što je uzrokovano olujnim jugom. Dojava o većim materijalnim štetama nije bilo. U Šibensko-kninskoj županiji zaprimljene su tri dojave o padu dijelova stabala na prometnicu (Ivoševci, Gračac, Roški slap) i jedna dojava o padu dijelova krova na prometnicu (Skradin).

U Istri nije bilo većih posljedica vremenske nepogode te su zaprimljene dvije dojave o poplavljenim kolnicima i četiri dojave o palim stablima na prometnice. Bez opskrbe električnom energijom jedno vrijeme bili su dijelovi općina Žminj i Cerovlje zbog ispada na dalekovodu.

U vremenu od 23:05 do 00:30 sati za sav promet bila je zatvorena cesta D 75 na mostu Antenal zbog visoke razine mora i velikih valova.

Na području Primorsko-goranske županije od 16:59 sati primljeno je više dojava građana o problemima prouzročenim jakom kišom i jakim vjetrom. Primljene su dojave o podignutim šahtovima, stablima i granju na kolnicima na području Rijeke (Vukovarska ulica, Bulevard oslobođenja, Osječka i okolne ulice). Na autocesti A6, čvor Ravna Gora, zatvoren je bio izlazni trak iz smjera Zagreba i ulazni prema Rijeci, a promet između čvorova Ravna Gora - Vrbovsko se odvijao usporeno zbog vode na kolniku.

Intervenirali su vatrogasci i komunalne službe s područja grada Rijeke i ophodarske i vatrogasne službe Autoceste Rijeka Zagreb. Većih materijalnih šteta nije bilo.

U Ličko-senjskoj županiji u večernjim satima olujno nevrijeme s kišom zahvatilo je područje grada Senja te prouzročilo plavljenje više gospodarskih i stambenih objekata. Na ispumpavanju vode angažirane su vatrogasne snage JVP Senj. Također, zabilježeno je više odrona kamenja na državnim cestama DC 8 i DC 23.

Na području Karlovačke županije u večernjim satima olujno nevrijeme s kišom zahvatilo je Karlovac te uzrokovalo prodor vode u prizemne i podrumske prostorije u nekoliko objekata. Na intervenciju ispumpavanja izašli su vatrogasci JVP Karlovac. Također, zbog olujnog nevremena praćenog grmljavinom i jakim vjetrom bilo je poteškoća u opskrbi električnom energijom na području grada Ozlja.

U Krapinsko-zagorskoj županiji uslijed jakog nevremena praćenog jakim vjetrom i kišom bilo je poteškoća u opskrbi električnom energijom na području grada Donja Stubica. Odmah po događaju na teren su izašle sve raspoložive ekipe HEP-a te su kvarovi promptno otklanjani. Zabilježeno je nekoliko rušenja stabala na prometnice koji su uklanjali pripadnici DVD-a.

Olujno nevrijeme koje je oko 5 sati zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije uzrokovalo je rušenje stabala na prometnice što je odmah i uklanjano. Većih problema nije bilo.

U ostalim županijama nije bilo ozbiljnijih dojava o posljedicama nevremena.

Padali temperaturni i oborinski rekordi

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javili su da je u subotu zabilježeno više rekorda.

- Jučer su uz južinu "pali" temperaturni rekordi na istoku, no palo je navečer i mnogo kiše uz olujan vjetar, lokalno i tuču. U noći je fronta odjurila na istok pa je jutros u sunčano i razmjerno toplo. Jučer su na istoku oboreni rekordi u maksimalnoj temperaturi za listopad, a tijekom noći na nekoliko lokacija u i oni za 24-satnu količinu kiše. Obilna kiša je u mnogim mjestima pala u vrlo kratkom vremenu, npr. u Senju čak 87 mm u jednom satu!, naveli su u DHMZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:00