SVE BLIŽE CENTRU

DIVLJE ZVIJERI HARAJU SISKOM Čopori čagljeva siju strah: 'Zaklali su mi ovce koje su se trebale ojanjiti, izvukli su i janjad... Žive blizu bolnice'

 
 Miroslav Kiš / CROPIX

U potrazi za hranom, čagljevi se sve češće približavaju Sisku, a u subotu su u gradu, na imanju u Lađarskoj ulici na obali Kupe zaklali četiri ovce, što vjerojatno znači da se radi o čoporu, kaže vlasnik imanja Stevo Marić.

"U subotu sam zatekao zaklane ovce od kojih su se dvije upravo trebale ojanjiti. Nakon što su iz utrobe ovaca izvukli janjad, iduće je noći nestala i ta janjad, što znači da čagljevi obitavaju negdje u blizini. Pretpostavljam da se radi o čoporu koji se smjestio u godinama zapuštenom i potpuno obraslom susjednom kompleksu bivše vojarne", rekao je u nedjelju za Hinu Stevo Marić.

Pretpostavku da je riječ o čoporu Marić temelji na činjenici da te divlje zvijeri slične vuku obično napadaju pojedinačno manje životinje, a u ovom se slučaju radi o velikim ovcama.

Marić napominje kako na to područje, koje je u neposrednoj blizini sisačke Opće bolnice, dolaze i lisice, koje su mu prije nekog vremena zaklale 25 kokoši. Preostale kokoši, ovna i dvije ovce mora sad držati stalno zatvorene.

Iskusni lovac Ivan Manislavić, član lovačkog društva "Prepelica" iz Mahova, potvrđuje kako to nije usamljen slučaj i kaže da su čagljevi već zapaženi i u blizini bivše tvornice Herbos. Međutim, lovci se ne mogu uključiti u njihovo istrebljenje jer je je upotreba vatrenog oružja zabranjena 300 metara od naselja.

Kompleks bivše vojarne država je darovala Sisačko-moslavačkoj županiji. Prilikom nedavnog predstavljanja proračuna za iduću godinu župan Ivo Žinić je najavio da će se prići izradi dokumentacije za projekt kulturno-znanstvenog centra, koji bi se ostvario uređenjem dijela zapuštenih, devastiranih i obraslih objekata sisačke vojarne.

sisak310107
bivsa vojarna u Ladjarskoj na desnoj obali Kupe u Sisku od koje ministrica Lovrin zeli napraviti veliki zatvor
foto Miroslav Kis
-desk-
Miroslav Kiš / CROPIX
Bivša vojarna na desnoj obali Kupe, arhivska fotografija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 06:18