PROSVJED ISPRED ŠKOLE

Djeca i roditelji podržali nagrađivanu nastavnicu nakon što je dobila otkaz: ‘Ne damo vam Zrinku‘

Školski odbor, suprotno preporuci Županije, smijenio je nastavnicu koja je upozoravala na vršnjačko nasilje u školi

Naprasni izvanredni otkaz Zrinki Perković Dodig uzrujao je i dio javnosti, kao i pojedine roditelje i učenike koji su pred školom stali u obranu dugogodišnje prosvjetne djelatnice

 Vojko Basic/Cropix

Niti jednom riječju ili zakonskim aktom nije obrazložen otkaz Zrinki Perković Dodig, učiteljici u Osnovnoj školi Strožanac kraj Splita, koju je Školski odbor razriješio dužnosti jer je upozoravala na vršnjačko nasilje u školi.

Kako nam je rekao Ante Popović, splitsko-dalmatinski županijski vijećnik Mosta, odvjetnici su joj sugerirali da ne istupa u javnost, ali on je vrlo dobro upućen u situaciju jer ju je i sam prošao prije nekoliko godina, a tvrdi da je u pozadini svega politika.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić izjavio je da je Školski odbor prema zakonu ovlašten donositi takve odluke, ali bi mogao "snositi posljedice svojih odluka" zbog nepoštivanja preporuke osnivača škole, a to je Županija.

Nedavni incident

Odluka je uslijedila nakon prethodno održane konferencije za novinare članova stranke Most ispred školske zgrade na kojoj se okupilo više roditelja zabrinutih nakon nedavnog incidenta u toj školi kad je jedan od učenika 5. razreda željeznom šipkom tijekom nastave zaprijetio učitelju i učenicima vršnjačkim nasiljem, rekavši da je on "novi Kosta K.".

- Riječ je o političkoj odluci, jer je u Odboru većina HDZ-ovaca. Otkaz još nije uručen službeno, zato će biti zanimljivo vidjeti koju je točno stavku Zakona o radu ili školskih pravilnika prekršila naša kolegica. Tek tada ćemo biti pametniji. Slično se događalo i prije u istoj školi - rekao nam je Ante Popović.

Osobni animozitet

Ispred Osnovne škole Strožanac u Podstrani održan je u ponedjeljak mirni prosvjed roditelja 5. razreda nakon što tri dana nisu puštali djecu u školu zbog vršnjačkog nasilja. Naprasni izvanredni otkaz Zrinki Perković Dodig uzrujao je i dio javnosti, kao i pojedine roditelje i učenike koji su pred školom stali u obranu dugogodišnje prosvjetne djelatnice.

"Ne damo vam Zrinku", "Ne damo razrednicu Zrinku"- neki su od transparenata s kojima su djeca iskazala podršku nastavnici i razrednici koja je dvije godine za redom dobila nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za najboljeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2020. i 2021. godine.

Kako doznajemo od roditelja koji su upoznati s odnosima u školi, već duže vremena postoji animozitet između ravnateljice i nastavnice koja je dobila otkaz. Kazali su nam da je zbog ovog slučaja ravnateljica konačno "dobila razlog da se riješi Zrinke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:05