SKANDAL U SINJU

Djeca na ortodonta moraju čekati 10 godina?!

 Robert Mihaljević

SINJ – Ukoliko dijete za kojega njegov stomatolog smatra da mu zubi rastu nepravilno i da bi, možda, trebalo nositi aparat za njihovo ispravljanje želi to učiniti kod ortodonta u Sinju na tu će zdravstvenu uslugu, kako danas stoje stvari, morati čekati od 7 do 10 godina.

- Ja sam majka djevojčice koja je koristila usluge ortodonta dr. Ante Mandića. On je zatvorio ambulantu zbog odlaska u mirovinu, a nitko nije naslijedio njegove pacijente. Ogorčena sam. Poslije ocjene stomatologa i uputnice na prvi pregled kod ortodonta na otisak i izradu aparata čekali smo 6 godina. Moja kćerka nosila je aparat godinu dana. Kako dijete raste trebala bi novi aparat. Gdje će ga danas napraviti – pita se majka Ivana Vrančić, jedna među stotinama roditelja iz Sinja i Cetinske krajine koje muče iste brige.

Nakon što je od početka ove godine HZZO raskinuo ugovor s ortodontom dr. Antom Mandićem, jedini ortodont u Sinju i cijeloj Cetinskoj krajini je dr. Danijela Biuk Jagnjić. Njenoj ambulanti gravitira 55 tisuća stanovnika, odnosno oko 10-11 tisuća mladih do 18 godina koji su u dobi za ortodontsku pomoć.

Preuzimajući ambulantu od ortodonta dr. Cvitka Biuka naslijedila sam 570 pacijenata na njegovoj listi čekanja. Na tu listu do sada je upisano 180 novih pacijenata. Otkako je dr. Mandić zatvorio svoju ambulantu došlo mi je više od 100 pacijenata s njegove liste čekanja. Prekinuli smo primanje i upisivanje jer to nema nikakvog smisla.

- Ovom dinamikom moja ambulanta godišnje riješi 60 do 70 pacijenata. Mogli bi riješiti znatno više, ali limitirani smo ugovorom s HZZO-om. Propisano nam je koliko bodova vrijedi izrada aparata, kontrolni pregled pacijenta, odnosno svaka druga usluga, te koliko bodova najviše možemo ostvariti. Bodovi su samo sredstvo za izračun novčane vrijednosti naših usluga. I tu se krug zatvara – kaže dr. Biuk Jagnjić.

O svemu smo željeli očitovanje iz Ministarstva zdravstva pa smo nadležnoj službi uputili e-mail poruku pitajući koliko ortodontska usluga koja se pacijentima pruža poslije 7 ili 10 godina od trenutka utvrđene potrebe za takvim liječenjem ima smisla.

Kada smo putem telefona pokušali saznati hoće li nam odgovoriti do kraja radnog vremena sugovornik nas je podsjetio da će nam prema zakonu o pravu na pristup informacijama odgovor stići u roku ne dužem od 14 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:05