NEVJEROJATAN SLUČAJ

Djeca s posebnim potrebama ostala bez prijevoza u školu jer se nitko nije javio na natječaj: ‘Grad je pogriješio!‘

U Gradu kažu da se, nažalost, nitko od ovlaštenih prijevoznika nije javio na natječaj
 Tomislav Krišto/Cropix

Ukupno 33 učenika s teškoćama u razvoju upisanih u sedam posebnih razrednih odjeljenja Osnovne škole Samobor od srijede nema organiziran prijevoz do škole jer Grad nije uspio osigurati prijevoznika. U postupku javne nabave, raspisane tek 27. rujna, nije im se, naime, javio nijedan prijevoznik. Našavši se u iznimno neugodnoj situaciji, ravnatelj škole Goran Ivan Matoš zamolio je roditelje da do daljnjega sami dovode djecu u školu, a o svemu je obaviješteno i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Roditelji učenika zgroženi su situacijom jer su za obustavu prijevoza saznali tek u petak, 28. listopada. Od jučer ih se dio snalazi vlastitim prijevozom, a neki, poput Gordane Ivkošić, nemaju tih mogućnosti pa djecu do daljnjega ostavljaju kod kuće.

Rješavanje problema

- Ne šaljem dijete u školu jer za to nemam mogućnosti. Živimo na brdu, do autobusne postaje trebao bi pješačiti više od kilometra, a nogostup nije povišen i mali se ne bi ni mogao popeti u autobus, kamoli nazad uzbrdo do kuće. Škola je udaljena oko osam kilometara, a nemam auto - kaže Gordana Ivkošić iz Ruda.

Da svi roditelji i imaju automobile, zaposlenima ne bi bilo izvedivo dolaziti pred školu uoči termina prilagođene nastave od 8 do 12 sati i nakon njega ili u popodnevnoj smjeni od 14 do 18. Dodatno su razočarani još jednime - u materijalima natječajnog postupka za prijevoznika, objavljenom u Elektronskom oglasniku 28. rujna, Grad je naveo imena i prezimena djece s teškoćama, kao i njihove kućne adrese.

- Zaprepašten sam činjenicom da netko u gradskom uredu nije na vrijeme osigurao prijevoz djece. Šokantno je pritom da mi je dijete završilo imenom i prezimenom u natječaju. Pa gdje toga ima? Imam dijete s posebnim potrebama staro osam godina koje je sada krenulo u prvi razred u posebnom odjelu. O učiteljici sve najbolje, ni ravnatelj nije kriv, no nama je na početku školske godine rečeno da će prijevoz funkcionirati - kaže otac djeteta s teškoćama Marko Tomičak, koji od srijede, osim svoga djeteta, u školu prevozi još jedno čiji roditelji za to nemaju mogućnost.

Ravnatelj škole potvrđuje da je problem nastao jer se nijedan prijevoznik nije javio.

- Do kraja listopada imali smo dogovor s dosadašnjim prijevoznikom i bili smo u šoku kada smo doznali da se nitko, pa ni on, nije javio na natječaj. Na žalost, morao sam obavijestiti roditelje da djeca ostaju bez prijevoza, nadam se ne dugo. Pokušali smo prilagoditi raspored, učiteljice su voljne ostati dulje s djecom do dolaska roditelja. Uistinu na sve moguće načine, koliko škola to može, pokušavamo olakšati roditeljima. Izrazito nam je žao djece i roditelja, no škola ne može sama riješiti ovaj problem - kaže ravnatelj Matoš, koji je u svakodnevnom kontaktu s gradskom upravom.

Na upit kako je moguće da su djeca s teškoćama ostala bez prijevoza te su im k tome objavljeni osobni podaci, iz Grada potvrđuju da se nitko od ovlaštenih prijevoznika nije javio do isteka natječaja 19. listopada pa je natječaj poništen.

Popis za vozača

Dodaju kako je "u procesu pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave".

- Intenzivno se radi na rješavanju problema te se nadamo da će prijevoz za djecu s poteškoćama biti riješen tijekom ovog tjedna, a prijevoz uspostavljen u ponedjeljak, 7. studenoga. Molimo roditelje za razumijevanje i strpljenje - kažu u Gradu.

Objavu imena i adresa djece pokušavaju objasniti na sljedeći način: - Ti su podaci objavljeni kao popratna dokumentacija natječaju koja nije javno dostupna, već uvid imaju samo prijavitelji. Razlog tome je što je vozač u svakom trenutku dužan sa sobom imati popis s imenima i prezimenima djece koju prevozi. Također, ne može se u natječaju objaviti samo kilometraža, već i adresa zbog planiranja rute prijevoza i rasporeda nastave te vozač po svako dijete dolazi na navedenu adresu i to postaje sastavni dio ugovora.

Inače, u troškovniku natječaja s objavljenim imenima djece stajalo je da je okviran broj kilometara dnevno za tri kombija 420, uz procijenjenu vrijednost za pružanje usluge u školskoj godini - 450 tisuća kuna.

Grad je pogriješio, trebali su prije reagirati

Do problema nije trebalo doći, grešku je očito napravio Grad. Trebali su ranije reagirati i ne bi se dogodilo da djeca ostaju doma. Bili smo spremni odmah početi voziti, no nisu ponudili nikakvu soluciju, kaže Danijel Pentek iz prijevozničke tvrtke "Pentek", koja je dosad obavljala usluge prijevoza učenika.

Na natječaj se nije javio jer je raspisana ponuda na 150 dana, što ne zadovoljava sumu od 450 tisuća kuna. - Ili ne razumiju posao ili imaju svoju matematiku. Ta je financijska ponuda korektna ako je riječ o 135 dana od 1. studenog, kaže Pentek, spreman javiti se na novi natječaj ako bude korigiran.

Smatra da je natječaj trebao biti raspisan u lipnju, a ne u rujnu.

- Pitam se što su radili dva mjeseca. U kolovozu sam pitao što je s natječajem, no nisu odgovorili. Natječaj im je ‘pao‘ 20. listopada, tada su još trebali obavijestiti roditelje - komentira prijevoznik.

A kako je u odnosu na prošlu školsku godinu povećan broja učenika uključenih u prijevoz, sa 27 na 33, računajući na nastavak suradnje, nabavio je i treće vozilo koje sada - stoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:05