BLOKADA RAČUNA

Djeca u Metkoviću ostaju bez toplog obroka, a tete bez plaće

Zbog blokade računa upitan je početak nove pedagoške godine u Dječjem centru Metković, koja je zakazana za 1. rujna
 Tea Cimaš/CROPIX

METKOVIĆ - Zbog blokiranog žiroračuna, neisplaćenih plaća djelatnicima te naraslih dugova prema dobavljačima upitan je početak nove pedagoške godine u Dječjem centru Metković, koja je zakazana za 1. rujna. Naime, odgajateljsko vijeće odlučilo je razmotriti mogućnost obustave rada na neodređeno vrijeme, ukoliko se tetama ne isplate tri zarađene plaće, koliko im duguje vrtić. Osim toga, odgajateljsko vijeće naglašava da je, zbog neplaćenih računa dobavljačima, nemoguće nabaviti hranu i didaktičke materijale, pa bi djeca mogla ostati bez ručka.

Plaća u kuverti

Tete i drugo osoblje posljednje novčane prihode primili su u lipnju i to dvije tisuće kuna u kuverti, bez plaćenih doprinosa, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Osim financijske krize, koja očito nije zaobišla grad Metković i Dječji vrtić, dodatni problem je smanjeni broj upisane djece, pa bi prema toj kalkulaciji četiri teta na određeno vrijeme dobile otkaz.

Riječ je o 380 upisane djece u središnjem vrtiću, vrtiću Radost te vrtićima u Vidu i Prudu, što je četiri odgojno-obrazovne grupe manje u usporedbi s prošlom godinom. Nezadovoljne tete naglašavaju da se u vrtiću unatoč smanjenju odgojnih grupa povećava broj djelatnika, poglavito pomoćno-tehničkog osoblja. Odgajateljsko vijeće također ističe da je Dječji centar marginaliziran i zapostavljen prema ostalim ustanovama i institucijama u gradskom vlasništvu, gdje se plaće, prema njihovim riječima, redovito dijele i doprinosi uplaćuju.

Nepravedno financiranje

Također naglašavaju da grad ne bi trebao financirati privatni vrtić Leut niti vrtić u vlasništvu časnih sestara, što je do sada bio slučaj. Misle da je neprimjereno izdvajati novac za vrtiće drugih vlasnika, dok u gradskom vrtiću kasne plaće i nema novca za materijalne troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:32