SPAŠAVAJU MU ŽIVOT

DJEČAČIĆ IZ SLAVONIJE TEŠKO STRADAO U POŽARU, OPEČENO MU JE 93% TIJELA Doktori ga liječe najnovijom metodom, presadili su mu kožu preminulih osoba

 Emica Elvedji / HANZA MEDIA

U Hrvatskoj je po prvi puta transplantirana koža preminulih osoba, naručena iz banke kože u Barceloni, donosi HRT, a radi se o sedmogodišnjem dječaku iz Slavonije koji je prije dva i pol tjedna stradao u požaru.

Podsjetimo, dječak je s mlađim bratom i majkom stradao u požaru u njihovoj kući u Petrijevcima, dok je srednji brat bio u školi, a otac van kuće. Opečeno mu je 93 posto tijela.

Zbog tako velike ozljede, dok se ne uzgoji dječakova koža, doktori će mu tijelo zaštititi i prekriti kožom preminulih osoba iz Barcelone. Radi se o donorima koji se provjeravaju i prolaze razne kontrole, od mikrobioloških testova, preko testova na zarazne bolesti, do obrade i pregleda medicinske dokumentacije donora.

Postupak obrade traje do godinu dana, objasnila je Mirna Tominac Trcin, voditeljica Banke tkiva Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

‘Uzgoj vlastite kože traje tri do četiri tjedna, a u međuvremenu ako je ekstenzivna opeklina kao što je ova, nemate ga s čim pokriti. On gubi tekućinu, sklon je infekcijama, znači sad se brinemo za ovaj dio da preživi do trenutka dok će njegova koža biti uzgojena’, rekla je Tominac Trcin za HRT.

Kako bi poboljšali odjel, u NSK u Zagrebu će se 10. prosinca održati humanitarni koncert Srcem i glazbom za djecu kojim će se prikupljati novac za kupnju antidekubitalnog kreveta koji stoji 140.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:14