MUČNI SLUČAJ

Dječak (5) u ZG bolnici dobio zaraženu krv i preminuo, njegovoj obitelji više od milijun kuna odštete

Slučaj su pokrenuli otac, majka, maloljetna sestra i baka preminulog dječaka

Ilustracija

 Dragan Matic/Cropix

Obitelj dječaka koji je s pet i pol godina u zagrebačkoj bolnici primio krv zaraženu bakterijom Escherichia coli, dobio sepsu i preminuo, ovih je dana dočekala sudski pravorijek o njegovoj nesretnoj smrti.

Općinski sud u Zlataru presudio je da Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu obitelji mora isplatiti cca 137.000 eura (više od milijun kuna) odštete. Ustanova je dužna platiti i sudske troškove u iznosu od cca 39.000 eura (nešto manje od 300.000 kuna).

Sudski je to epilog mučnog slučaja iz ožujka 2018. godine koji su pokrenuli otac, majka, maloljetna sestra i baka preminulog dječaka oboljelog od tumora na mozgu nakon što je on preminuo u Klinici za dječje bolesti Zagreb, ali ne uslijed svoje osnovne dijagnoze.

Za njegovu je smrt, presudio je sud u Zlataru, odgovoran transfuzijski zavod.

- Nakon što je primio koncentrat filtriranih i ozračenih tromobocita, dolazi do progresivnog pogoršanja općeg stanja. Naknadno je u hemokulturama, kao i u koncentratu trombocita koji je primio neposredno prije pogoršanja zdravstvenog stanja, izolirana E. coli. Vanjskim i unutarnjim pregledom, dodatnom patohistološkim analizama te temeljem podataka iz dostavljene medicinske dokumentacije utvrđeno je da je preminuo nasilnom smrću zbog septičkog šoka nakon jatrogeno uzrokovane infekcije – vještačili su tijekom suđenja sudski vještaci, a objavio portal zagorje.com.

U trenutku smrti tumor je bio u remisiji, operativnim je zahvatom uspješno uklonjen i roditelji su odahnuli da bi uskoro doživjeli šok.

- Bolest je liječena na uobičajeni način. Tumor je uklonjen operativnim zahvatom nakon kojeg je provedena kemoterapija. Postignuta je remisija (zalječenje) bolesti koja je potrajala do listopada sljedeće godine, kad se ponovno javila metastazama u kanalu kralježnične moždine. U liječenju je primijenjena kemoterapija druge linije i bolest se iznova povukla. Liječenje je nastavljeno uobičajenim postupcima, među kojima je i transplantacija perifernih matičnih stanica, odnosno vraćanja vlastitih, prethodno prikupljenih i obrađenih krvotvornih stanica. Uobičajene nuspojave su se, između ostaloga, u ožujku 2018. godine tretirale i transfuzijom koncentrata trombocita. Odmah nakon transfuzije stanje dječaka se značajno pogoršalo, dječak je dobio sepsu i umro – prepričano je vještačenje.

Sud je ustvrdio kako je krv kontaminirana već u Zavodu i takva je dostavljena dječjoj bolnici.

- Sud utvrđuje da između transfuzije konkretnog krvnog pripravka i smrti dječaka starog pet i pol godina postoji s medicinskog gledišta jasna i neposredna uzročno – posljedična veza. Dakle, upravo je primitak krvnog pripravka kontaminiran bakterijom Escherichia coli kod dječaka uzrokovao sepsu, odnosno septički šok koji je doveo do višestrukog zatajivanja organa te, u konačnici, do smrti – piše u obrazloženju presude, prenosi zagorje.com. Presuda nije pravomoćna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:05