SOCIJALNA PRATI SLUČAJ

Dječak iz Zagorja mjesec dana ne ide u školu: ‘Skinuo je masku, zgužvao je i bacio u smeće‘

‘Učenik ne ide na nastavu jer ga roditelji odbijaju pustiti u školu s maskom, koju mora nositi samo na prolasku školskim hodnicima‘
 Zeljko Puhovski/Cropix

Učenik osmog razreda OŠ Krapinske Toplice, čiji se roditelji protive da njihov sin, kao i sva druga djeca, nosi masku dok prolazi školskim hodnicima, sad već ne pohađa školu punih mjesec dana.

Iako je 20. rujna, nakon sastanka u uredu ravnatelja Samsona Štibohara, a potom i posjeta socijalnih radnika obiteljskom domu dječaka, s roditeljima sklopljen dogovor da će dječak dolaziti na nastavu s maskom, dogovor je poštovan točno jedan dan. Nakon tog ponedjeljka, dječak više nije dolazio na nastavu. Barem ne na način kako je to dogovoreno. Prema saznanjima Jutarnjeg, petnaestogodišnjak je jednoga jutra iskoristio dolazak dostave da se bez maske prošverca u školu.

Zgužvao masku

- Iskoristio je priliku, došao do dežurnog koji mu je dao masku, on ju je zgužvao, bacio u kantu za smeće i unatoč negodovanju dežurnoga otišao u učionicu. Ondje mu maska ne treba jer je osiguran razmak. Provocirao je i radio scene. Vrlo neugodno. Dječak je u tolikoj mjeri izmanipuliran da je i sam postao manipulator - požalila nam se djelatnica škole. Ona, kao i svi drugi u školi, ne želi imenom i prezimenom više istupati u medijima.

- Tko god je javno nešto rekao, navukao je na sebe gnjev antimaskera, predvođenih učiteljicom Bernardom Jug. Vrijeđanja, prijetnje - a zaštite niotkud. Jedina promjena je da, nakon što su valjda bili upozoreni, više ne šalju privatne mailove, ali i dalje na svojoj Facebook stranici pozivaju na linč. I nikome ništa. Nemoć sustava je ono što sad plaši, a ne antimaskeri - kažu nam u školi.

Ravnatelj Samson Štibohar, kojeg u tim postovima nazivaju fašistom, gestapovcem, sotonom i Hitlerom, ne zvuči optimistično.

- Učenik ne ide na nastavu jer ga roditelji odbijaju pustiti u školu s maskom, koju mora nositi samo na prolasku školskim hodnicima. Mi smo izrekli mjeru koja je u našoj ingerenciji, a daljnje postupanje je u domeni Centra za socijalnu skrb - rekao je za Jutarnji ravnatelj.

Iako neće reći o kojoj je točno mjeri riječ, Jutarnji saznaje da je zbog neopravdanih sati, a čiji je dozvoljeni limit dječak višestruko premašio, osmaš dobio opomenu. To je tek prva mjera, nakon koje slijede ukor, strogi ukor i preseljenje u drugu školu.

Ni Centar za socijalnu skrb nije dosad poduzimao oštrije mjere.

- Pratimo razvoj situacije. Utvrđeno je da dječak ne pohađa nastavu i razmatramo daljnje postupanje, štura je u odgovorima ravnateljica Centra Zabok.

Neslužbeno saznajemo da je i Centar dosad izrekao tek upozorenje roditeljima da su u obavezi slati dijete u školu.

Budući da su se roditelji o to oglušili, predstoje tri mjere. Prva je stručna pomoć u ostvarivanju roditeljske skrbi, potom mjera intenzivne pomoći i nadzora, a krajnja je mjera žurno izdvajanje djeteta iz obitelji. Ove mjere ne moraju nužno slijediti jedna drugu, Centar ima mogućnost odmah primijeniti mjeru izdvajanja. Centar, saznajemo, intenzivno razmatra neku od strožih mjera, a hoće li se dječaka izdvojiti iz obitelj, ne žele reći.

Otkazali im odvjetnici

Antimaskeri, njih desetak, koji su provalili u školu, isprepadali učenike i zbog kojih je ispred škole postavljena zaštitarska služba, pred školu dolaze sve rjeđe i u sve manjem broju. Nakon upada u školu, izdani su im prekršajni nalozi.

Prvih mjesec dana ove školske godine učenici iz Krapinskih Toplica neće zaboraviti. Uz zaštitare, policiju i antimaskere, u školu su dolazile i delegacije iz ministarstava.

Mjesec dana kasnije situacije je, čini se, na početku. Dječak u školu ne ide, čeka se odgovor nadležnih institucija. Jedina je razlika da više ne sjedi pred školom cijelo vrijeme nastave, nego dođe s ocem na desetak minuta i ode. Odvjetnici koje su angažirali roditelji, čini se, otkazali su punomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:10