'ODBIJAO JE SURADNJU'

DJEČJA IGRA ZAVRŠILA DRAMOM Prst je sve više oticao, dotok krvi je bio zaustavljen, dječak je odbijao suradnju, ali onda su stvar spasili vatrogasci

 
 Facebook JVP Nova Gradiška

Nestašna igra dvojice braće u Novoj Gradiški u srijedu ujutro koju je prekinuo zaglavljeni čelični prsten, kulminirala je odlaskom na Hitnu pomoć. No, kako 12-godišnjem dječaku doktori nisu mogli pomoći jer je prsten odbijao suradnju i nije silazio s prsta koji je sve više oticao, zabrinuta majka je sina, nakon poziva na 112, odvela lokalnim vatrogascima koji su nakon punih sat vremena piljenja čelika, školarcu vratili osmjeh na lice.

- Dječak je kod nas došao s majkom. Pokušavali su čelični prsten skinuti sapunom, uljem, koncem ali ništa nije pomoglo pa su otišli na Hitnu. Ali i tamo je bilo uzalud pa su došli u našu postaju. Prsten mu je stisnuo dotok krvi. Dječak je bio jako uplašen dok je kolega rezao prsten. Ja sam mu odvlačio pažnju te ga pokušavao smiriti. Čim smo napravili prvi rez, otok je počinjao splašnjavati. Ali rezanje malom brusilicom je trajalo punih sat vremena jer se čelik sa svakim zarezivanjem zagrijavao pa smo ga morali hladiti vodom – prisjetio se za Jutarnji list intervencije skidanja prstena Tomislav Orlovac, zamjenik zapovjednika JVP Nova Gradiška.

Ovo im je bila prva takva, dodaje, intervencija, jer postupanje s čeličnim prstenom je daleko zahtjevnije od materijala poput zlata i srebra koji najčešće ljudima zapnu na prstima a i lakše se “slome”.

Zagrebački vatrogasci zbog istih nevolja godišnje interveniraju i 40-ak puta, a samo u utorak su imali dvije takve intervencije. Siniša Jembrih, prvi čovjek zagrebačkih vatrogasaca otkrio nam je da osim skidanja prstena s prsta, skidaju i razne matice...

- Uglavnom sve intervencije se uspješno riješe. Ljudima padnu na pamet razne ideje, a po vrućini olako oteknu prsti, ubodu ih insekti... U našoj postrojbi građani završe kad im ni na Hitnoj ne mogu pomoći. Sami došetaju ili ih doveze Hitna. Zasučemo rukave i krenemo u “operaciju” skidanja prstena, naoružamo se svim sredstvima, kirurškim rukavicama i sl. te poduzmemo sve da ljudima vratimo osmjeh na lica – rekao je za Jutarnji list Siniša Jembrih, zapovjednik JVP Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 21:54