DR. GORAN TEŠOVIĆ

Dječji infektolog: Čak i djeca s kroničnim stanjima rijetko razvijaju teške simptome covida-19

Dobra je vijest da se većina djece s multisustavnim inflamatornim sindromom potpuno oporavila, kaže liječnik
Dr. Goran Tešović i dr. Alemka Markotić
 
 Davor Pongračić/Cropix

Iako je uvriježeno i u epidemiološkim studijama potvrđeno kako su mladi, a naročito djeca, pošteđeni teških oblika infekcije koronavirusom, djeca ipak pobolijevaju.

Prema izvješću o razinama i trendovima dječje smrtnosti Unicefa, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UN-ova odjela za ekonomska i društvena pitanja te Svjetske banke, pandemija ugrožava milijune dječjih života jer je zaustavila pad broja smrti koje su se mogle spriječiti kod djece mlađe od pet godina. A lani je taj broj pao na rekordno niskih pet milijuna u odnosu na 12,5 milijuna takvih smrti prije 30 godina, piše tportal koji je na tu temu obavio razgovor s dječjim infektologom prof. dr. Goranom Tešovićem.

Djeca se dobro oporavljaju

- Prvu bolesnicu s multisustavnim inflamatornim sindromom koji je povezan s covidom-19 (MIS-C) vidjeli smo krajem proljeća, a nakon toga još tri bolesnika. Prošli tjedan jedan takav bolesnik primljen je i u KBC Split - otkriva dječji infektolog s Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Sve je više opisa bolesnika s multisustavnim upalnim sindromom kod djece i oni dolaze iz raznih zemalja. Dobra je vijest da se ogromna većina takvih bolesnika potpuno oporavila, bez obzira na težinu kliničke slike u akutnoj fazi bolesti.

- Postoje i izvještaji o bolesnicima koji su podlegli bolesti, no njih ima vrlo malo, Svi naši bolesnici imali su povoljan tijek i ishod bolesti - kaže Tešović.

- Što se tiče epidemiologije koronavirusne bolesti u djece, saznanja koja smo stekli na početku pandemije nisu se bitno promijenila - otkriva Tešović. Većina djece s covidom-19 ima blage kliničke simptome te se ne razlikuju od neke druge uobičajene virusne bolesti koja zahvaća dišni sustav. Nešto su češće prisutni probavni simptomi, i to je možda glavna razlika prema uobičajenim virusnim infekcijama dišnog sustava izazvanih drugim virusima, iako i neke druge virusne bolesti koje primarno zahvaćaju dišni sustav, kao što su adenovirusne infekcije ili gripa, mogu imati i crijevne simptome.

- Ukupno se može reći da su teške kliničke slike u djece iznimno rijetke i uglavnom se javljaju kod onih koji imaju neki prethodni kronični komorbiditet, odnosno veći broj kroničnih bolesti i stanja. Dakle prethodno zdrava djeca preboljet će infekciju s blagim ili bez ikakvih simptoma, kaže Tešović.

Bolje je da idu u škole

Dodaje kako je zabilježen mali broj djece i adolescenata kojima je bila potrebna terapija kisikom.

- Ipak, sa značajnim porastom broja oboljelih u populaciji, koji se događa posljednjih tjedana, ne treba isključiti da ćemo vidjeti i nešto više bolesnika dječje dobi s težim kliničkim slikama - upozorava Tešović za tportal. Navodi kako su dodatno ugrožena djeca sa kroničnim respiratornim tegobama, srčanim bolestima i dijabetesom.

Zaključuje kako je iz niza razloga u ovom trenutku bolje da djeca idu u škole, a pri donošenju odluke o eventualnom zatvarnju obrazovnih ustanova treba dobro proučiti epidemiološku situaciju unutar neke lokalne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:28