OTKRIVENO GDJE SU

Djecu koju su posvojili Hrvati smjestili u maloljetnički zatvor u Zambiji: ‘Dječaka su odvojili od djevojčica‘

‘Jako su zabrinuti za njih, to su djeca od jedne i pol do četiri godine, ne znaju jezik...‘

Hrvatski posvojitelji stižu na sud u Ndoli

 Jutarnji List

U petak bi trebao biti dan D za osmero Hrvata koji su već šest mjeseci zatočeni u Zambiji zbog optužbi za trgovanje djecom, piše N1.

Naime, nakon što je propalo jučerašnje ročište, sutkinja Visokog suda u Ndoli rekla je da više neće tolerirati to što tužiteljstvo ne može osigurati dolazak svojih svjedoka. Izdat će se dovedbeni nalozi, međutim, prema riječima sutkinje – daljnjih odgoda nakon petka neće biti, prenosi diplomatski izvor.

Inače, ukoliko tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti, bez da se obrana uopće prezentira, a parovi iz Hrvatske u tom su slučaju automatski slobodni.

Nakon ročišta prošli tjedan pokazalo se da je optužnica protiv Hrvata zapravo dosta klimava, a svjedoci koji su se pojavili svjedočili su u njihovu korist pa smo tako od imigracijske službenice doznali da su djeca iz Konga u Zambiju ušla s hrvatskim dokumentima i u pratnji diplomata DR Konga.

I dok pravni proces traje, stalno se postavlja pitanje što je s djecom koja su hrvatski državljani sve dok, i ako se ne dokaže suprotno. Iz Ministarstva vanjskih poslova nema konkretnog odgovora, nekoliko zahtjeva da djelatnik našeg veleposlanstva posjeti djecu, odbijeni su.

Od dobro obaviještenog izvora neslužbeno doznajemo da se djeca nalaze u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu.

“Jako su zabrinuti za njih, to su djeca od jedne i pol do četiri godine, ne znaju jezik, dječaka su odvojili od djevojčica i oni se nalaze u maloljetničkom zatvoru s djecom koja su tamo zbog droge ili krađe”, kaže nam izvor.

Također, Ivan Pernar već prije nekoliko dana skinut je s liste svjedoka tužiteljstva i sud ga je odbio saslušati u postupku protiv Hrvata, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2023 06:17