SLUČAJ OŠ SLANO

Djelatnici škole bojkotirali covid-potvrde: ‘Snalazili smo se, ne možemo djecu pustiti na ulicu‘

Prema potvrdi ravnatelja, od 27 zaposlenika, njih 16 ili nije željelo predočiti ‘ulaznicu‘ za radno mjesto ili je nisu imali.

Ilustrativna fotografija

 Željko Hajdinjak/Cropix

Više od polovice kolektiva Osnovne škole Slano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u prijepodnevnoj smjeni nije održalo nastavu. Prema potvrdi ravnatelja škole Ante Konjuha, od 27 zaposlenika škole, njih 16 ili nije željelo predočiti 'ulaznicu' za radno mjesto ili je nisu imali. Zbog manjka djelatnika, patila je nastava.

Provjeru covid-potvrda i nalaza testova obavljali su ravnatelj i računovođa škole.

- Kako smo izdvojeni slučaj u županiji, nadam se da su kolege u zabludi. Snalazili smo se kako smo mogli, kolega i ja uspijevali smo djeci zadavati zadatke koliko smo mogli. Realno, sve je to lijepo i krasno što se netko s nečime ne slaže, ali djeca pate. Mi ih ne možemo pustiti na ulicu, kaže Ante Konjuh.

Ako učitelji nastave bunt, ravnatelj se nada nekako pronaći zamjene.

- Da je riječ o dvoje, troje njih, to bi se brzo riješilo, a ovako, bojim se, nemate što riješiti. Što se sankcija tiče, nisam bio sklon biti drastičan prvoga dana, a za dalje ćemo vidjeti, kaže ravnatelj.

Na upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja koliko su bilješki zaprimili tijekom jutarnje smjene, odnosno koliko je škola dostavilo izvještaje o zaposlenicima koji su prekršili mjeru obaveznog testiranja te kakve sankcije ravnatelji mogu dati onim djelatnicima koji su, unatoč upozorenju, na radno mjesto ipak ušli bez predočenja covid-potvrda ili negativnog testa, dobili smo odgovor kojega prenosimo u cijelosti.

Ministarstvo: Ravnatelji nisu dužni dostavljati izvještaje

Pitali smo i kakvu preporuku o postupanju daju ravnateljima, obzirom na slučaj iz Kaštel Lukšića, gdje su bez 'ulaznica' u školu ušle četiri učiteljice.

Odgovor Ministarstva glasi: "Ravnatelji škole nisu dužni dostavljati Ministarstvu nikakve izvještaje. Špranca bilješke koja je dostavljena školama služi ravnateljima kao pomoć ako dođe do slučajeva iz točke VI. Odluke te je nije potrebno dostavljati Ministarstvu.

Točkom II. Odluke propisano je da se testiranje provodi dva puta tjedno u sedam dana te nije propisano kojim danima i u kojem intervalu, već o tome odlučuju ravnatelji.

Ako u roku od 7 dana djelatnik ravnatelju ne predoči potvrdu kojom dokazuje izuzeće od testiranja niti predoči dva negativna testa, ravnatelj je dužan primijeniti točku VI. Odluke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:27